(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - tijekom obilaska gradilišta brze ceste Mokrice-Zabok-Bedekovčina-Zlatar Bistrica-Marija Bistrica - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, infrastrukturne projekte iznimno bitne za razvoj sjeverozapadne Hrvatske, odnose sa Srbijom…

Predsjednik Plenković potom je, zajedno s kandidatima na listi za III. izbornu jedinicu, posjetio Zabok gdje se družio i razgovarao s brojnim građanima.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA

Radovi dobro napreduju - čestitam g. Škoriću iz Hrvatskih cesta koji nam je vrlo detaljno objasnio kako projekt napreduje. HDZ će se zalagati za nastavak rada na svim infrastrukturnim projektima u Krapinsko-zagorskoj županiji, povezivanju sjevera Hrvatske s ključnim pravcima autoceste Zagreb-Varaždin, ono što bi u budućnosti trebalo ići prema Brezničkom Humu, kao i ovog dijela do Popovca.

O RAZVOJU SJEVEROZAPADA HRVATSKE

Prometna infrastruktura je važan prioritet za razvoj Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija je važna, kao i cijela III. izborna jedinica u našem programu. Želimo da se infrastrukturni programi nastave. Riječ je o zagrebačkom prstenu - cesti koja povezuje zapad ove županije sa Zlatar Bistricom i Marijom Bistricom. Ona omogućuje puno kvalitetniju komunikaciju i život svih stanovnika ovog kraja te svih hodočasnika koji dolaze u Mariju Bistricu.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM I POVIJESNOJ ISTINI

Kao što ste čuli, bio sam u Bruxellesu kao potpredsjednik Odbora za vanjske polove Europskog parlamenta. Susreo sam se s nizom kolega od kojih će mnogi idućeg tjedna posjetiti Hrvatsku. Razgovarao sam i s povjerenikom Hahnom. Detaljno sam bio upoznat s izradom odgovora predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na pismo predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Postoji niz rezidualnih otvorenih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Odgovorna vanjska politika Republike Hrvatske - koju ću voditi - štitit će nacionalne interese. Prvenstveno kada je riječ o hrvatskim braniteljima. Kada je riječ o insinuacijama da je ozračje u Hrvatskoj krenulo u jednom smjeru koji bi se, da budem blag, moga nazvati diskriminirajući, to otklanjam. Hrvatske je zrela država. Ispunili smo sve kriteriji za članstvo u Europskoj uniji. Srbija je na tom putu - predstoje joj reforme. Hrvatsko društvo je stabilno i odgovorno. Svake aluzije, pa i one u vezi poništenja presude blaženom Alojziju Stepincu, bile su neprihvatljive i nedopustive. Stojimo iza povijesne istine i najvažnije - ispravljena je nepravedna presuda jednog montiranog procesa.