Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora koje je raspravljalo o tezama za najavljene izmjene Poslovnika, Kosor je izjavila kako HDZ-ov klub podupire izmjene ako za njima postoji potreba ili se usklađuju sa stvarnim životom, poput činjenice da Hrvatska iduće godine postaje članica EU.

"U tom smislu treba iznijeti neke promjene, ali smo protiv ukidanja ispravka netočnog navoda kao instituta iz Poslovnika. To je sasvim sigurno ograničavanje prostora za rad zastupnika, za govor zastupnika", rekla je Kosor.

Naglasila je kako na najavljeno ukidanje ispravka netočnog navoda gleda kao na apsolutno i potpuno onemogućavanje da zastupnici ispravljaju ne samo neistine, nego i laži, te da reagiraju na laž koja je izrečena, što se - ocijenila je - "nažalost često puta događa".

"Mi ćemo biti protiv toga", poručila je Kosor, dodavši kako je HDZ predložio da se o promjenama Poslovnika pokuša postići konsenzus, odnosno da se ne ide na preglasavanje, već da se o tom pitanju raspravlja na plenarnoj sjednici u dva čitanja.

O nakanama vladajućih, kazala je, ne može detaljno govoriti jer još nisu definirane u pisanom obliku, a oko najava da bi se mijenjao i institut povrede Poslovnika rekla je da ni taj institut ne bi trebalo ukidati, već nastojati da zastupnici ne zloupotrebljavaju institute iz Poslovnika, što je odgovornost klubova i čelnika stranaka.

Na novinarski upit kako to da se HDZ sada protivi ukidanju ispravka netočnog navoda, iako je isto to predlagao prije dvije godine, Kosor je odgovorila kako to nije bio prijedlog HDZ-a, već inicijativa Odbora za Ustav i Poslovnik koja je bila upućena svim klubovima.

"Mi smo o tome raspravljali na Klubu zastupnika HDZ-a i ja sam tada kao predsjednica HDZ-a rekla da smatram da ne bi trebalo ukinuti institut ispravka netočnog navoda i taj prijedlog su zastupnici HDZ-a prihvatili", poručila je.

Napomenula je da se u mandatu HDZ-a taj institut nije ukidao, jer se to, kazala je, može tumačiti kao smanjivanje prostora za rad zastupnika, posebno oporbenih.

"A oni koji govore da zlouporaba tog inistuta doprinosi urušavanju dostojanstva Sabora trebaju se osvrnuti na izjavu ministra Jovanovića od kojeg nitko nije tražio ispriku, koji je Sabor nazvao kokošinjcem. To jest problem o kojem bi trebalo raspravljati Predsjedništvo Sabora, jednoglasno osuditi i tražiti ispriku ministra Jovanovića", naglasila je Kosor.

Upitana je li danas saborskom Predsjedništvu predložila da osudi ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, odgovorila je kako nije, budući da je HDZ-ovo Predsjedništvo prošli tjedan odlučilo zatražiti Jovanovićevu ostavku, a tu će svoju odluku formalno predstaviti do kraja ovoga tjedna.

Predsjednica HDZ-a Kosor je prigovorila predloženom dnevnom redu iduće sjednice Hrvatskog sabora, čiji je početak najavljen za 18. travnja, na kojemu su 23 točke, a od kojih je samo sedam predložila Vlada, i to šest po hitnom postupku.

"Ponovno se stvara dojam da je u Hrvatskoj izvanredno stanje jer svi zakoni idu u hitnu proceduru, a bili smo svjedoci da se nekoliko zakona koji su bili u hitnoj proceduri odmah nakon toga moralo mijenjati zbog šlampavosti i nedorečenosti. Ostalo na dnevnom redu su prijedlozi zakona oporbenih stranaka ili izvješća o radu institucija što pokazuje da se vlada nije pretrgla od posla", istaknula je.