„Vlada današnjim odlukama ne obećava ništa dobroga i ništa u skladu s najavama iz kampanje“, rekla je Kosor na konferenciji za novinare HDZ-a u Hrvatskom saboru. Potvrđuje se, kazala je, da Kukuriku koalicija u kampanji nije govorila o svom stvarnom programu.

„Ili ga nije imala ili ga je vješto skrivala, a to će vrlo brzo doći na naplatu“, ustvrdila je.

„Teško nam je razumljiva međustopa za dječju hranu jer se postavlja pitanje što je to dječja hrana. Djeca jedu sve - dakle i meso i krumpir i voće i povrće i kruh“, rekla je Kosor dodavši da ćemo svjedočiti povećanju cijena svega što znači 'život svakidašnji'.

Što se tiče rashoda za plaće neizvjesno je, kazala je, na koji bi se način smanjivala sredstva za zaposlene te što bi to značilo.

„Znači li to smanjenje zaposlenih, otpuštanja ili će se ići na pokušaj raskidanja kolektivnih ugovora“, zapitala se Kosor.

Nije istina, rekla je da će, oko 700.000 ljudi dobiti veću plaću.

„To sigurno nije točno, to će biti mrvice!“, poručila je ocjenivši također i kako će jedinice lokalne uprave i samouprave imati niže prihode.

Martina Dalić je rekla kako vladine smjernice donose preveliku intervenciju u porezni sustav koja je, po njeznom mišljenju, nepotrebna i koja će imati loše ekonomske posljedice.

„Držim da je nepotrebna jer nije dobro uravnotežena s rashodovnom stranom“, naglasila je dodavši međutim kako se sada teško može govoriti o tome što će se zapravo događati na rashodovnoj strani jer u projekciji je još nema.

Vlada se zapravo, po njezinom mišljenju, nije domislila kako će riješiti rashodovnu stranu.

Smjernice donose smanjivanje deficita i to je dobro, ocijenila je Dalić dodavši ipak da ostaje vidjeti hoće li će do toga doći.

Indeksacija mirovina rekla je Dalić donijet će tek malen porast mirovina.

„Cijene su u drugoj polovici prošle godine rasle vrlo malo 0,3, a plaće oko 1 posto pa će taj koeficijent indeksacije biti malen - oko 0,7 posto“, rekla je Dalić.

Osvrčući se na najavu smanjivanja stope zdravstvenog osiguranja, Dalić je kazala da to kako će se to odraziti na državni proračun ovisi o položaju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, o čemu, kako je rekla, smjernice ništa ne govore.

Ivan Šuker je poručio kako nam predstoji „najveći socijalni udar na hrvatske građane“.

„Ništa novo, već viđena priča, samo drugačiji svirači i teško hrvatskim građanima“, ocijenio je Šuker.

Povećanje stope PDV-a za 2 posto je veće opterećenje nego što su 'kvazimeđustope' i uvođenje drugačijeg oporezivanja u porezu na dohodak, rekao je Šuker dodavši kako je siguran da vladajući nemaju modela za smanjivanje proračuna za 6 milijardi.

„Obmanjivali su hrvatsku javnost i nemaju snage provesti strukturne reforme“, poručio je Šuker.