Od ovog tjedna i Dnevnik HTV-a ima svoje istraživanje raspoloženja biračkog tijela. Na Prisavlju su ga nazvali HRejting, a obuhvaća, kako navode, 1.400 ispitanika - pa statistička pogreška iznosi samo +/-2,62%.

Jači smo od SDP-a & Živog zida skupa!

I prema ovom istraživanju HDZ premoćno, uvjerljivo, suvereno pobjeđuje - na izborima za članove Europskog parlamenta osvajamo 27%!

Marasu skoro duplo više od Sinčića!

S gotovo 11% manje glasova slijedi SDP koji ima 16,4%. Treći je Živi zid s 9.3, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8.4%.

Most oko izbornog praga

Među prvih pet je i Most koji se uobičajeno mota oko izbornog praga, uživajući potporu 6.4% birača. No to mu po g. D'Hondtu još ne jamči mandat.

Mrtva trka Orešković & Esih

Ispod izbornog praga redom su Neovisni za Hrvatsku (4.3), Start (4.1), Bandić Milan 365 (3.6), „Hrvatski suverenisti“, tj. koalicija Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke (2.8), Pametno (2.6), HNS (2.3) i HSLS (0.7).

Ostalima 1.6%

Sve ono što je još preostalo na političkoj pozornici - poput Radničke fronte, SRP-a, Projekta Domovina, Možemo! i sličnog - skupa dijeli 1.6% glasova. Dva mjeseca prije izbora poprilično je mali broj neodlučnih birača, samo 10.6%.

5 mandata HDZ-u

Prema HRejtingu, mandate bi na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ, koji ovog puta samostalno nastupa, dobio bi 5, jedan više nego što ima sada.

3 mandata SDP-u

SDP bi pak dobio, citirajmo HTV, upravo onoliko koliko je Bernardiću nužno za opstanak na čelu te stranke - 3.

Dr. Pernar & Beljak u egalu

Ispada kako bi birači u Europski parlament "odveli" i Živi zid. Sljedba „doktora Pernara“ i Amsterdamska koalicija najzaboravnije hrvatske političarke Mrak Taritaš imale bi po jednog europarlamentarca. To je 10 sigurnih, tzv. fiksnih mandata.

Kreativna autodestrukcija

Za dva granična mandata trenutačno se bore HDZ, Živi zid i Most. Nadamo se da će kreativna družina Grmoja & Petrov i dalje osmišljavati po 77.777 amandmana za svaki zakonski prijedlog Vlade RH.

Zajednička sudbina

I na kraju: što je, prema HRejtingu, zajedničko gospođama Daliji Orešković, Bruni Esih, Marijani Puljak, Ruži Tomašić, Željki Markić & Radi Borić?

Odgovor: nijedna od njih neće vidjeti Bruxelles. Kažu tako u Dnevniku HTV-a.