Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon sastanka spredsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ-a 1990. BožomLjubićem istaknula je kako Hrvatska ima obvezu brinuti o interesu Hrvata izvandomovine, pa tako i o interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini. PredsjednicaKosor podsjetila je da će 1. srpnja 2013. Hrvatska postati punopravna članicaEuropske unije i naglasila kako će tada pozicija Republike Hrvatske u potporiHrvatima u BiH biti mnogo snažnija.

„Mi kao 28. članica EU s našim ćemo prijateljima zaeuropskim stolom dodatno snažno poticati rješavanje problema u BiH kako biHrvati zaista bili osnaženi i kako se ne bi tretirali kao manjina“, naglasilaje predsjednica Kosor.

Predsjednica je dodala kako će Hrvatska i dalje snažnopodupirati Bosnu i Hercegovinu na njezinom euroatlantskom putu te jačatipoziciju Hrvata u BiH.

Dragan Čović pozvao je građane BiH da daju potporu HDZ-u uXI. izbornoj jedinici jer, kako je rekao „HDZ može osigurati jednakopravanstatus hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini“.

Predsjednici Čović i Ljubić izrazili su uvjerenje kako ćetri mandata iz XI. izborne jedinice pripasti kandidatima s liste HDZ-a koji ćeu Hrvatskom saboru znati artikulirati interes Hrvata iz Bosne i Hercegovine idijaspore.

„Dok HDZ bude vodio Hrvatsku imat ćete potporu u vašoj borbiza jednakopravnost i očuvanje konstitutivnosti“, kazala je predsjednica Kosor izahvalila hrvatskim braniteljima iz BiH na doprinosu u obrani Hrvatske.

U mostarskom Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosačapredstavili su se kandidati liste HDZ-a XI. izborne jedinice: Ilija Filipović,Milijan Brkić, Perica Jelečević, Drago Prgomet, Ivo Miro Jović, Marija Rapo,Saša Cirger i Josip Bilaver.