Uoči današnjih sastanaka s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom - a tijekom susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Italiji - predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je u Rimu dao kraći intervju urednici vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivani Petrović.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/posjet-svetom-ocu-jedan-je-od-najvaznijih-dogadaja-u-mom-zivotu-pozvat-cu-papu

S kakvim stavom oko BiH idete Svetom Ocu i kardinalu Parolinu?

Prije svega, veliko mi je zadovoljstvo da imam čast biti ovdje u službenom posjetu Svetoj Stolici, susresti se sa Svetim Ocem, papom Franjom, to su uvijek referentni trenuci za međudržavne odnose koji su i inače puni poštovanja. Sveta Stolica je Hrvatskoj uvijek davala ključnu, stratešku potporu - od samoga međunarodnog priznanja i u svim važnim izazovima koje je Hrvatska imala.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/sluzbeni-posjet-svetoj-stolici-i-tete-tete-susret-sa-svetim-ocem-potvrda-odlicnih

Što se tiče BiH, prenijet ću mu našu snažnu potporu njenoj funkcionalnosti, njenome europskom putu, procesu reformi koji joj predstoji … Govorit ću o važnosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda i svemu onome što radimo da odnosi između Hrvatske i BiH budu skladni i da budemo svojevrsni motor procesa koji unaprjeđuje svakodnevni život naših prijatelja u BiH.

Što se tiče kanonizacije kardinala Stepinca, kauza je završena. Teološki dio, misterij vjere je utvrđen. Samo se čeka papa Franjo. Što očekujete u tom smislu?

Nakon što je komisija koju je oformio papa Franjo zaokružila svoj rad, veliko je očekivanje u hrvatskom narodu, veliko je očekivanje Crkve u Hrvata, veliko je očekivanje i u predstavnicima koji su izabrani u političkim institucijama. Mene će zanimati kada su sljedeći koraci koje možemo očekivati.

Kardinal Parolin dolazi za tri tjedna u Zagreb, je li moguće da donese neku dobru vijest što se tiče Stepinca?

Možda ću znati nešto više o tome nakon naših razgovora, ne bih u ovom trenutku ništa prejudicirao. Ali, kao i većina Hrvata, jako se veselim odlukama koje bi trebale biti pozitivne - da se proces kanonizacije okonča.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-uoci-susreta-s-papom-o-kanonizaciji-kardinala-stepinca---491707.html