Ministar uprave i član Središnjeg odbora HDZ-a Lovro Kuščević dao je ove nedjelje veliki intervju za Večernji list. Govorio je o rodnom Braču i Bračanima, svojoj obitelji i političkim počecima u Općini Nerežišća, životnim načelima i pozdravu „Hvaljen Isus!“, ali i o uspjesima Vlade RH i ključnim projektima svog ministarstva te važnosti hrvatskih županija.

Prenosimo dijelove iz Kuščevićeva intervjua:

O STABILNOSTI & USPJESIMA VLADE RH

Po prirodi sam optimist. Radim najbolje što mogu. I Vlada kao cjelina zaista ulaže velike napore kako bi napravila dobre i kvalitetne pomake za našu državu. Moj jedini cilj i motiv koji me vodi u političkom mandatu je napraviti nešto dobro u svom resoru. U predsjedniku Plenkoviću i kolegama ministrima i ministricama prepoznajem tu istu želju. Zadovoljstvo mi je biti dio ovog tima.

Vjerujem da će naša Vlada ostati jer Hrvatskoj ne treba politička nestabilnost. Hrvatskoj treba završetak svih započetih projekata. Vjerujem u to i na temelju činjenice da je u HDZ-u situacija dobra, da članstvo podržava rad Vlade i predsjednika Andreja Plenkovića.

O POTPORI PROJEKTIMA

Vidim da su i koalicijski partneri prepoznali projekte te da ih podržavaju, a i sama činjenica da neki članovi SDP-a prelaze i daju podršku daje mi za pravo vjerovati kako ćemo ovaj mandat uspješno odraditi do kraja. Bilo bi dobro kada bi svi političari podržavali projekte po njihovoj kvaliteti, a ne po tome tko ih predlaže. Nije svaki prijedlog HDZ-a nužno ni dobar ni loš. Isto tako ni SDP-ov. Projekte i zakone treba podržavati po tome jesu li dobri ili nisu, a ne po tome tko ih predlaže.

O POMACIMA U MINISTARSTVU UPRAVE

Kada sam preuzeo Ministarstvo, imali smo samo jedan ugovoren projekt, a danas imamo 15 projekata koje provodimo, a financiraju se sredstvima Europske unije 85%, a 15% nacionalnim sredstvima. Njihova ukupna vrijednost prelazi 700 milijuna kuna. Vjerujem da će se završetkom tih projekata bitno popraviti sustav javne državne uprave, kao i sustav jedinica lokalne i regionalne samouprave.

O PODIZANJU KVALITETE JAVNE UPRAVE

Temeljna vizija u radu Ministarstva uprave, dok sam ja na čelu, odnosi se na tri cilja. Prvo je podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave. Javna uprava i svi državni službenici, pa i dužnosnici, moraju biti na usluzi našim građanima, obrtnicima i poduzetnicima. Putem dva projekta, projektom „Uvođenje kvalitete u sustavu javne uprave“ i projektom „Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi“, poboljšat ćemo, ubrzati poslovne procese i propisati koje kvalifikacije mora imati službenik kako bi obavljao te procese.

O DECENTRALIZACIJI & VEĆOJ UČINKOVITOSTI LOKALNIH JEDINICA

Decentralizacija je drugi naš temeljni cilj. Provodimo projekt „Poboljšanje učinkovitosti sustava jedinice lokalne i područne samouprave“, dakle općina, gradova i županija, gdje ćemo vidjeti koliko kvalitetno obavljaju koje poslove, koliko ljudi imaju za to i koliko su stručni. Tada ćemo moći donijeti odluku o procesu decentralizacije. Ako vidimo da neke poslove općine loše obavljaju, njih ćemo prebaciti u nadležnost županija, a tako i obratno. Kako bismo sve to napravili, trebaju nam podloge jer rad bez njih bi bio rad napamet - uz postojanje mogućnosti pogreške. Po završetku doći ćemo do kvalitetnog rješenja utemeljenog na stručnim analizama. Decentralizacija je jako bitna jer želimo približiti uslugu što je moguće bliže građanima na terenu. Želimo osigurati da građani u svom Zaboku, Puli i drugim mjestima mogu riješiti svoj problem bez odlaska u drugi grad.

O DIGITALIZACIJI & PRESTANKU OBIJANJA ŠALTERA

Treći cilj - digitalizacija. I na njemu intenzivno radimo. Spomenuo bih nekoliko projekta: uspostava jedinstvenog upravnog mjesta (vrijedna oko 115 milijuna kuna), uspostava digitalnog potpisa i digitalnog pečata (12 milijuna), e-Pristojba (45 milijuna) te e-Upisi (37 milijuna). Najvažniji projekt u digitalizaciji ipak je Centar dijeljenih usluga ili CDU, a vrijedi više od 305 milijuna kuna.

Konačni je cilj digitalizacija svih procesa i njihovo uvezivanje zajedničkom informacijskom infrastrukturom kako naši građani, kao i službenici, ne bi morali lutali od šaltera do šaltera i tražiti podatke, već bi ih pri rješavanju određenih zahtjeva sustav sam povezivao i povlačio iz matica. Primjerice, danas ako dođete u neki grad koji ima odluku o davanju naknade za kupljene knjige, recimo prvašiću, prvo morate donijeti izvod iz knjige rođenih kako bi se vidjelo da je dijete rođeno te da je to vaše dijete, iz policije trebate izvaditi potvrdu o prebivalištu kako bi se vidjelo da dijete živi u tom gradu te potvrdu od škole da je to dijete upisano u školu... cilj je napraviti sustav koji će sam iz baze MUP-a povući potvrdu o prebivalištu, iz škole dokaz o upisu, iz matice rođenih da je rođeno te da ste mu vi roditelj i vaš bi predmet bio vrlo brzo riješen. Više ne biste trebali ići u tri institucije i izgubiti cijeli dan kako biste prikupili potrebne dokumente.

O PROJEKTU e-NOVOROĐENČE

Kad govorimo o digitalizaciji, već je ove godine uvedena usluga e-Novorođenče koja omogućuje roditeljima novorođene djece da iz svoje kuće prijave dijete u matičnu knjigu rođenih, na zdravstveno osiguranje te obave prijavu prebivališta na policiji. Isto tako, možete zatražiti jednokratnu pomoć za rođenje djeteta i sve to iz svoje kuće i sa svog računala.

O SVOJOJ OBITELJI

Obitelj je temeljna jedinica hrvatskog društva. Nastojim svaki vikend biti s njima ako mi to obaveze dopuštaju. Djeca idu u osnovnu školu i sada sam im potreban. Usađujem u njih ljubav prema Domovini, kao i mnoge vrijednosti kao što su rad, poštenje, kršćanski odgoj. Nadam se kako će biti na ponos meni i mojoj supruzi.

Nostalgija prema rodnom kraju i obitelji je velika. Ali, posla je još jako puno. Ne kanim pobjeći iz politike u pola mandata ili nešto slično, sve dok ne dovršim posao koji sam obećao i Vladi i građanima na izborima. No, sasvim sigurno će doći taj trenutak i neće mi biti žao ako dotad odradim sve što sam obećao.

O POZDRAVU „HVALJEN ISUS!“

S 'hvaljen Isus' pozdravljam još od djetinjstva. Naime, ja sam vrtić pohađao kod časnih sestara u Nerežišćima na Braču, bio sam ministrant dok sam bio u dječačkoj dobi. Imam sve kršćanske sakramente. Danas sam praktični vjernik i pozdravljam u skladu s tradicijom i običajima hrvatskog naroda, naročito mog otoka Brača.

O OPSTOJU HRVATSKIH ŽUPANIJA

U tisućljetnoj tradiciji hrvatskih županija mijenjao se njihov broj i veličina, njihove nadležnosti i oblici samouprave. No, nepobitno je da su upravo županije bile i ostale jedan od najvažnijih dokaza hrvatskog državnopravnog i političkog kontinuiteta te državne samobitnosti. Još u 10. stoljeću u svom je djelu bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet spominjao županije i nabrojio da ih u Hrvatskoj ima 14. Stoga su one bitan dio kontinuiteta hrvatske državotvornosti na ovom terenu.

Mislim da je politički ustroj, koji danas postoji od 1993., kojim je Hrvatska podijeljena na 20 županija, dobar politički ustroj. Županije ne treba ukidati, već upravo u procesu decentralizacije njima treba dati ovlasti, ali i sredstva za obavljanje danih ovlasti. Dakle, funkcionalna i fiskalna decentralizacija dobar je pravac kojim trebamo ići. Trebamo dati ovlasti županijama za obavljanje više poslova, a samim time i prepustiti im naknade za njihovo obavljanje. Na taj način ćemo ih ojačati i bit će u stanju pružati kvalitetnije usluge našim građanima.

Intervju ministra Kuščevića u Večernjem listu možete u cijelosti pročitati na donjem linku:

https://www.vecernji.hr/premium/kuscevic-mi-bracani-nismo-skrti-kao-u-vicevima-zivot-nas-je-naucio-da-budemo-racionalni-1246651