Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković opovrgnuo je u Dubrovniku - u koji je došao na proslavu 27. obljetnice utemeljenja gradskog ogranka naše stranke - medijske napise da će se ukinuti tzv. porezni USKOK. Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija RH - kako glasi puni naziv te institucije - nastavit će s radom u sklopu sustava.

Donosimo ključne poruke iz Plenkovićevih odgovora i na ostala pitanja okupljenih novinara:

O POREZNOJ REFORMI

Postignut je kvalitetan kompromis. Vlada je napravila veliki iskorak koji će ostvariti sva temeljne ciljeve - da će većina naših građana imati veći dohodak te da će se porez na dobit smanjiti. S jedne strane smo i mjerama koje se odnose na socijalnu komponentu PDV-a poslali važnu poruku građanima, a istodobno će poduzetnici biti u najvećoj mogućoj mjeri rasterećeni. I podjednako važno, cjelovita porezna reforma omogućit će održivost javnih financija, to jest državnog proračuna. Očekujem temeljitu i angažiranu raspravu o poreznom paketu u Saboru i nadam se da će, kao što je planirano, reforma stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cjelovita-porezna-reforma-kljucni-poticaj-za-rast-hrvatskog-gospodarstva

O POTPORI GENERALU KRSTIČEVIĆU

Hrvatska Vlada čvrsto stoji iza hrvatskih generala i svih hrvatskih branitelja, a ja osobno iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Znat ćemo zaštititi hrvatske nacionalne interese i dignitet Domovinskog rata, kao i hrvatske branitelje koji su bili u HVO-u. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastitit-cemo-nacionalne-interese-i-hrvatske-casnike-oslobodili-smo-bih-od

O KAZNENIM PRIJAVAMA IZ BiH

Temeljito ćemo sagledati koje su od tih prijava supstancijalno potkrijepljene kako bi eventualno mogle prerasti u optužnice. Obnovili smo Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima i ktome osnovali posebno povjerenstvo - na čelu s ministrom hrvatskih branitelja generalom Tomom Medvedom - koje će brinuti o postupcima prema pripadnicima HVO-a. Sve službe su angažirane, provjeravaju navode. Za moguće zločine pojedinci trebaju odgovarati, ali se protivim orkestriranim tajminzima i selektivnom pristupu pojedinim istragama.  Ponavljam, otvorit ćemo dijalog s vlastima u BiH na političkoj i pravosudnoj razini i iznaći rješenje koje će umiriti naše branitelje i zaštititi hrvatske nacionalne interese.


http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/obnovili-smo-savjet-za-suradnju-s-medunarodnim-sudovima-upravo-radi-sustavne

O KALMETI

Pitanju g. Božidara Kalmeta i optužnice koja je potvrđena protiv njega pristupit ćemo racionalno i oprezno. Podsjetio bih da u kaznenom pravu postoji institut presumpcije nevinosti. Razgovarat ćemo o novoj situaciji, bilo je i drugih sličnih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama.

Photo: Dubrovački list