(VIDEO) Dvorana Pučkoga otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu bila je premala da primi sve koji su došli na proslavu 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Zagrebačkoj županiji.

Čestitajući svim članicama i članovima rođendan naša stranka, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom izlaganju istaknuo je da HDZ ima najveću odgovornost za daljnji smjer hrvatskog društva:

Odgovornost HDZ-a za zaštitu nacionalnih interesa!

- U 2018. izrazito je važno da pokažemo čvrstoću, odlučnost i smjer kojim Hrvatska treba ići. To se odnosi na tradicionalne vrijednosti iza kojih stojimo, na našu odgovornost u zaštiti nacionalnih interesa, kao i na naša postignuća u gospodarstvu i rješavanju brojnih problema nagomilanih još iz vremena tranzicije.

Najavivši veliki stranački skup 5. svibnja u Šibeniku - na kojem će se okupiti svi HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici - Plenković je kazao da će se tom prigodom pokazati rezultati partnerstva koje naša Vlada njeguje s jedinicama područne i lokalne samouprave, osobito glede ravnomjernog regionalnog razvoja, poljoprivrede i fiskalne decentralizacije.

Fiskalna disciplina & još bolja turistička sezona

Suprotno od podataka nekih anketa koje sugeriraju opći pesimizam i defetizam u zemlji, Plenković je napomenuo da itekako postoji razloga za optimizam. Primjerice, Hrvatska je prvi put od 2002. ostvarila proračunski suficit, i to od 2,75 milijardi kuna:

- Kvalitetnom i discipliniranom fiskalnom politikom kontrolirali smo rashode, povećali prihode i smanjili kamate. Refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli smo Hrvatskoj u sljedećih 12 godina 50 milijuna eura godišnje!

Osvrnuvši se na proces izvanredne uprave u Agrokoru, izdvojio je da smo sasvim blizu konačnog dogovora o nagodbi, koja će osigurati ekonomsku budućnost samog koncerna, ali i mnogobrojnih povezanih hrvatskih kompanija, dobavljača i OPG-ova, kao i omogućiti još bolju turističku sezonu od one lanjske - rekordne.

Povećana prava hrvatskim braniteljima!

Podsjetio je da je HDZ-ova Vlada donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima i dvaput povećala proračun za prava branitelja te ujedno povećala i proračun za obranu i oružane snage:

- Donijeli smo i odluku o kupnji višenamjenskih borbenih aviona, koju se prijašnje Vlade nisu usudile donijeti. Oni će odvraćati sve kojima i samo padne na pamet ugroziti sigurnost Republike Hrvatske!

Porast prosječne plaće & društvena solidarnost

Govoreći o konkretnim učincima porezne reforme, predsjednik HDZ-a i Vlade RH je naglasio da je prosječna plaća porasla na oko 6.200 kuna, a da zauzvrat gospodarstvenici plaćaju manje poreze:

- Na sjednici Vlade usvojili smo Nacionalni program reformi koji ima tri jasna cilja - jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i nastavak racionalnog vođenja javnih financija. A u petak ćemo predstaviti tri zakonska rješenja za naše blokirane sugrađane, čime HDZ iskazuje socijalnu odgovornost i društvenu solidarnost.

40 minuta manje od Ploča do Dubrovnika!

Naglasio je i da si plutajućim terminalom za ukapljeni prirodni plin na Krku (LNG) Hrvatska dugoročno osigurava opskrbu plinom i mijenja nabolje svoj položaj na energetskoj karti Europe.

Ne bez ponosa je kazao da će izgradnjom Pelješkog mosta, uz 357 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske unije, Hrvatska napokon postati jedinstvena država:

- Za čak 40 minuta skratit će se putovanje od Ploča do Dubrovnika. Otvorili smo i put strateške gospodarske suradnje s Kinom kao političkom velesilom, pokazujući istodobno poštovanje prema BiH. Što god bošnjački predstavnici sada tvrdili! I dalje im pružamo ruku suradnje na europskom putu, ali se istodobno bez zadrške zauzimamo za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Na srbijanske provokacije reagiramo odlučno!

Zadržavši se u govoru na odnosima sa susjednim zemljama, Plenković je naglasio da Vlada nastoji u dobrosusjedskim odnosima i dijalogom sa Slovenijom riješiti otvoreno granično pitanje, ali da će i beskompromisno štititi hrvatske nacionalne interese.

Što se pak tiče Srbije, naša Vlada želi normalizirati odnose i osnažiti gospodarsku suradnju, no pritom vodi računa o hrvatskom dostojanstvu i ponosu:

- Ne trpimo da bilo tko, a kamoli osuđeni srpski ratni zločinac, oskvrnjuje simbole hrvatske države i vrijeđa izaslanstvo Hrvatskog sabora. Tada povlačimo vrlo jasne poteze. Nakon njegovih zadnjih, blago rečeno, neprimjerenih izjava, donijeli smo odluku da Vulin nije dobrodošao u Hrvatskoj.

Dodao je i da Vlada nastoji vratiti INA-u u hrvatske ruke, uz namjeru da to pitanje ne opterećuje inače kvalitetne odnose Hrvatske i Mađarske.

HDZ ne mijenja ni smjer ni svjetonazor!

Napomenuo je da ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji HDZ ne mijenja svoj smjer, nego samo provodi ono što je u svome Izbornom programu i obećao. Nije dobro, nastavio je, miješati svjetonazorske teme s pravim ciljem Konvencije - da se novim operativnim, financijskim i pravnim mehanizmima pokrene snažnija borba protiv negativnoga društvenog fenomena nasilja nad ženama.

- Ponovit ću i stoti put: iz Konvencije ne proizlazi ni najmanja obveza da se tzv. treći spol uvede u hrvatski pravni ili obrazovni sustav. A homoseksualni brakovi se u njoj i ne spominju! Riječ je o najobičnijim obmanama koje plasiraju neke male stranke kako bi ispale puno važnije nego što to zapravo jesu. Interpretativna izjava je naša nedvojbena potvrda i jamstvo kako će hrvatska država primjenjivati Konvenciju! - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

BARIŠIĆ, KAPULICA, LEŠ

Osim predsjednika Plenkovića, na proslavi 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Zagrebačkoj županiji okupljenim članovima i simpatizerima obratili su se i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije (i gradonačelnik Velike Gorice) Dražen Barišić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica te predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Na svečanosti su sudjelovali i naši ministri - pravosuđa Dražen Bošnjaković te zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kao i niz saborskih zastupnika.