Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas je u Vinkovcima - gdje je otvorio Svečani mimohod sudionika 53. Vinkovačkih jeseni - dao izjavu za medije te istaknuo da je javni interes i interes države da se procesuiraju ratni zločini.

- Tu je bilo napretka i pred hrvatskim sudovima i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a neki procesi su se vodili i pred sudovima u Srbiji - ocijenio je Plenković na pitanje o najavljenom prosvjedu u Vukovaru.

- Poticaj koji je dao gradonačelnik Penava dolazi prije svega zbog njegova svakodnevnog kontakta s onima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske Miloševićevske agresije na Hrvatsku.

Vidljiv napredak

Podsjetio je kako je MUP osnovao posebnu radnu skupinu koja se bavi ratnim zločinima i koja, kako je ustvrdio, ostvaruje napredak, a i Vlada je, kazao je, ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji.

- Pogledajte proračun Ministarstva branitelja, Zakon o pravima hrvatskih branitelja, sve što smo učinili na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske i sve što policija radi na zaštiti granica, modernizaciji i opremi. To je tema na kojoj su naša postignuća izuzetno snažna, a upućivati na političku razinu ono što je, po mom dubokom uvjerenju, posao državnog odvjetništva i policije, to je možda slati poruku na krivog adresara.

Nema problema za Vladu

Na pitanje novinara boji li se da se vukovarski prosvjed ne pretvori u prosvjed protiv njega i Vlade, Plenković je rekao kako je sigurno da će na skupu biti više političkih snaga.

- Većina aktera koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda, svojim drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve. Međutim, za Vladu to nije problem. S druge strane, što se tiče karaktera samog najavljenog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Penava, moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču - to je politički rizik.

HDZ spreman na sve scenarije

Odgovarajući na pitanje jesu li Vlada i HDZ mogli utjecati na ne održavanje prosvjeda i uvjeriti gradonačelnika Penavu da odustane od njega, Plenković je ustvrdio kako je, kada netko izađe s takvom inicijativom, jako teško ići nazad.

- Svatko snosi posljedice svoga političkog odabira. Ovo je bio njegov politički odabir i on će živjeti s njim.

Novinare je zanimalo i je su li mu partneri u Vladi kazali zašto osnivaju izborne stožere, na što je predsjednik Plenković odgovorio potvrdno rekavši kako su jedan od razloga za to EU izbori iduće godine. Također, rekao je da - što se tiče drugih izbora - HDZ spreman za sve scenarije, ako treba i sutra.