(VIDEO) Uoči Trke na prstenac, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je u Barbanu odmak koalicijskih partnera od jednog prijedloga iz nacrta treće faze porezne reforme, koji je nedavno pušten u javnu raspravu:

- Ljeto je, svi su živahni i skaču na prvi balun. Polako, imamo vremena izbrusiti i usuglasiti tekst. Još smo u ranoj fazi procesa donošenja nove faze reforme, a jedino je meritoran zakonski tekst koji se usvoji na Vladi i potom uputi u Hrvatski sabor. Uostalom, kritike se odnose na jedan mali segment izmjena zakona o doprinosima. Treba gledati cjelinu: ovo je nastavak porezne reforme koja će ukupno rasteretiti i građane i gospodarstvo za šest milijardi kuna.

U siječnju jamstva od 96 milijuna eura

Predsjednik Plenković komentirao je i stanje u Uljaniku, istaknuvši da Vlada vodi kontinuirani dijalog s Upravom i Europskom komisijom u svezi s restrukturiranjem te privatne kompanije:

- U siječnju smo dali jamstva od 96 milijuna eura, a što je i omogućilo poslovanje Uljanika od Nove godine do sada. Odgovornost  je, dakle, na Upravi, ali stečaj nije jedna od opcija. Ključno je da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom - Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija intenzivno su uključena. Vidjet ćemo hoćemo li moći pomoći preko HBOR-a.

Izgubljeni Bernardić

Ironično je komentirao današnju izjavu u prostoru i vremenu izgubljenog predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je Vladu prozvao da je „dvije godine prespavala probleme u Uljaniku“:

- Zadivljen sam tom izjavom. Neka pogleda sjednice Vlade i našu odluku od 21. siječnja. Kad se malo informira, onda može komentirati. Inače, ne znam koji još gospodarski problem nije pao mojoj Vladi u krilo.

Nakon rekordne sezone - povijesna!

Što se tiče turističke sezone, o čijem se tobožnjem podbačaju spekulira zadnjih dana, Plenković je kratko odgovorio da će biti uspješnija od prošlogodišnje - koja je bila rekordna!

Konkretne, točne podatke iznio je pak resorni ministar i član Središnjeg odbora HDZ-a Gari Cappelli:

- Vidimo da neki neodgovorno licitiraju s brojkama. Prema preciznim podacima, imamo za 5 posto povećanje dolazaka, a u prva tri mjeseca imamo 14 posto veće prihode. Najave za posezonu su dobre, završit ćemo godinu onako kako smo i predviđali - s rastom od pet do sedam posto! Kako su se cijene povećale za ovu godinu, u hotelima se pak bilježi rast prihoda iznad 30 posto.

https://vijesti.hrt.hr/457454/plenkovic-polako-svi-skacu-na-prvi-balun