Komemorativnim skupom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Grada Heroja u velikosrpskoj agresiji.

- Došli smo u 20. Kolonu sjećanja izraziti najdublje poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, prema svima koji su utkali svoje živote u budućnost Hrvatske i nas koji danas živimo u slobodi - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/proglasavamo-vukovar-mjestom-posebnog-pijeteta-najostrije-odbacujemo-lazi-o

Snažna Vladina potpora

Vukovar ima snažnu potporu svih institucija vlasti, posebno Vlade - dodao je:

- Realiziraju se razvojno-socijalni projekti u svim domenama, više od 490 obitelji stambeno je zbrinuto samo u mandatu naše Vlade, fond za Vukovar je povećan za 50 posto, sva su ministarstva angažirana... Predstoji nam još poboljšati uvjete za dolazak privatnih tvrtki u Vukovar i povećanje broja radnih mjesta da ljudi ostaju u najljepšem gradu na Dunavu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dovrsavamo-posebni-zakon-o-vukovaru-zelimo-pomoci-razvoju-grada-heroja-i-osigurati

Pregovaramo s Europskom komisijom o sustavu olakšica za Grad Heroj - nastavio je - koje ćemo donijeti posebnim zakonom o Vukovaru:

- Za Vukovar treba stvoriti poseban režim potpora koji bi bio drugačiji nego u ostalim dijelovima Hrvatske i Europske unije. Pregovori traju, a mi smo čvrsti u toj namjeri!

Ratni zločini ne zastarijevaju

Komentirao je i jučerašnji dolazak Milorada Pupovca u Vukovar:

- Rekao sam uoči Dana sjećanja kako bi bilo dobro da dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta. Trebamo otvoriti i stranice pomirbe, suživota. Jedna od ključnih poruka dr. Franje Tuđmana bila je mirna reintegracija. Proces suživota je težak proces, previše je otvorenih rana da bi to išlo preko noći. Ali, po tko zna koji put ću ponoviti: nema oprosta, nema amnestije za ratne zločine! Oni ne zastarijevaju. Upravo je u mandatu naše Vlade napravljen veliki iskorak u kaznenom progonu ratnih zločinaca.

Memorijalno groblje & Ovčara

Nakon programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja - predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji njihovih poginulih, ubijenih i nestalih suboraca -  uputili su se u Koloni sjećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Predsjednik Plenković potom će odati počast žrtvama Vukovara i kod Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najava-predsjednik-plenkovic-u-koloni-sjecanja-vijenci-na-memorijalnom-groblju-i