(VIDEO) U gradu Sinju danas je održana 301. Sinjska alka - tradicionalna viteška igra nadaleko poznata i jedinstvena u Europi, ali i svijetu. Održava se - prema tradiciji - u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza. Upisana je 2010. na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković i u Sinju je danas sa svojim narodom - predvodeći brojno izaslanstvo HDZ-a.

Brojni građani s oduševljenjem su i srdačno dočekali na sinjskim ulicama predsjednika HDZ-a - razgovarali s njim, rukovali se i fotografirali za uspomenu. Uoči viteške igre, predsjednik Plenković prisustvovao je u Alkarskim dvorima tradicionalnom vojvodinom prijemu.

Alka - identitet i tradicija

Uoči viteške igre, Plenković je prisustvovao u Alkarskim dvorima tradicionalnom prijemu alkarskog vojvode Ante Vučića. Posjetio je Muzej Sinjske alke te se susreo s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac, predsjednikom Viteškog alkarskog društva Sinj Stipom Jukićem, tajnikom Ivanom Nasićem, kao i članovima gradske organizacije HDZ-a Sinja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je prošle godine imao prigodu ugostiti u Bruxellesu više od 60 članova Viteškog alkarskog društva Sinj i organizirati izložbu fotografija povodom 300. obljetnice Sinjske alke, kako bi predstavili ovu tradicionalnu vitešku igru kao hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-doveo-50-alkara-u-bruxelles-...

Snažne ovacije Plenkoviću

Prije samog početka slavne viteške igre, prema tradiciji, vojvoda Ante Vučić održao je uvodni govor tijekom kojega je pozdravio predsjednika HDZ-a Plenkovića. Publika je pak na to reagirala ovacijama i snažnim pljeskom.

Sinjska alka započela je oko 16:30 sati, a završena je nešto prije 19 sati. Slavodobitnik 301. Sinjske alke je alkar Tino Radanović. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović darovala je slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Valja istaknuti da je predsjednik HDZ-a Plenković i putem svoje Facebook stranice čestitao ovogodišnjem pobjedniku Sinjske alke.

NA IZBORE IDEMO S KVALITETNIM LJUDIMA!

Po samome dolasku u Sinj, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, pripreme za pobjedu na parlamentarnim izborima, TV sučeljavanje, Milanovićev nedolazak u Sinj…

Donosimo ključne poruke:

O SUČELJAVANJU

Kada sam se kandidirao za predsjednika HDZ-a, prvog sam dana rekao da želim sučeljavanje. Rekao sam, također, da želim da ono bude prije službenog početka kampanje - naši će stožeri dogovoriti s HRT-om i termin i strukturu debate. Ona će sigurno biti održana prije službenog početka kampanje. Nakon inicijalne debate, bit će još prigoda za sučeljavanja - s brojnim drugim akterima. Svi koji žele izložiti svoj program su dobrodošli.

O ANKETAMA & POBJEDI NA IZBORIMA

Milanović je na čelu SDP-a 10-ak godina, dok sam ja na čelu HDZ-a 15 radnih dana. Ubrzat ćemo aktivnosti - pogotovo kada predstavimo naš program i liste. Siguran sam da će nakon toga ovaj uzlazni trend HDZ-a - već ste vidjeli koliko je pozitivan od kada sam preuzeo stranku - biti nastavljen. Na taj ćemo način doći u poziciju da pobijedimo na izborima i formiramo vlast. Učinit ću maksimum da rezultat na izborima bude toliko dobar da budemo u situaciji sastaviti postizborne dogovore s onim partnerima koji su svjetonazorski i programski podudaraju s našim programom. U ovoj fazi nemamo nikakve dogovore - idemo pošteno, angažirano i maksimalno kvalitetno odraditi kampanju. Nakon toga ćemo razgovarati, svatko tko uspije prijeći izborni prag, postaje akter za formiranje većine.

O MILANOVIĆEVU NEDOLASKU U SINJ

Milanović sam bira na koji će način provoditi vikende. Mi smo u velikom broju i s velikim poštovanjem došli na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u Knin. A danas smo ovdje u Sinju. Kao što se sjećate, prošle sam godine doveo u Bruxelles više od 50 članova Viteškog alkarskog društva. Imali smo veliku izložbu i konferenciju o Sinjskoj alki. HDZ nikada ne izbjegava susret s hrvatskim narodom. Ne bojimo se prigoda da budemo sa svojim narodom - za razliku od nekih koji se predstavljaju kao Narodna koalicija.

O BANDIĆEVIM IZJAVAMA

Cijenim gradonačelnika Zagreba. HDZ u ove izbore ide odvažno s kvalitetnim programom i kvalitetnim ljudima - želimo vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom. Nakon izbora biti u poziciji formirati vlast.

O SMANJENJU NAKNADE ZA IZBORNU PROMIDŽBU

Što se tiče odluke vlade na telefonskoj sjednici - sredstva su smanjena u odnosu na ona koja su bila inače predviđena - na 135 tisuća kuna. To je racionalno smanjenje od 25 posto. HDZ je izašao sa svojim prijedlozima, Most sa svojim. Većina je u Vladi odlučila o ovom smanjenju naknade.