I u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu dr. Franje Tuđmana, dostojno je obilježena 17. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika.

Najviše članova u zadnjih desetak godina

Nakon što je to jutros učinilo na Tuđmanovu grobu na zagrebačkom Mirogoju, izaslanstvo HDZ-a - predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem - poslijepodne je položilo vijenac i zapalilo svijeće pokraj Tuđmanove biste kod njegove rodne kuće.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenci-i-svijece-na-grobu-dr-franje-tudmana-utemeljitelja-hdz-i-moderne-hrvatske

Na ovogodišnjem odavanju počasti dr. Tuđmanu u Velikom Trgovišću okupilo se, kako ističu i mediji, najviše članova HDZ-a u zadnjih desetak godina. Među ostalima, osim trojice ministara (Tomo Medved, dr. sc. Tomislav Ćorić, Lovro Kuščević), Hrvatsko su zagorje danas pohodila i trojica bivših premijera - Franjo Gregurić, Nikica Valentić i Zlatko Mateša.

Pogubna „detuđmanizacija“ daleko iza nas

Sin prvoga hrvatskog predsjednika i saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman istaknuo je da je vrijeme pokazalo kolika je povijesna veličina dr. Franje Tuđmana:

- Možemo biti zadovoljni jer je nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Hrvatskoj postignut konsenzus o Domovinskom ratu te što se više ne dovode u pitanje temelji naše države. Politika „detuđmanizacije“, koja se provodila nakon 2000. godine, sada je na sreću ostala daleko iza nas.

PLENKOVIĆEVO PREDAVANJE U SPOMEN-ŠKOLI

Nakon paljenja svijeća kod rodne kuće, u Spomen-školi dr. Franje Tuđmana predsjednik Plenković održao je (završno) izlaganje na predavanju pod nazivom „Franjo Tuđman - povjesničar, političar i državnik“. Donosimo njegove ključne poruke:

Povijesna postignuća dr. Tuđmana

Dr. Franjo Tuđman je prvi predsjednik HDZ-a i prvi predsjednik RH, pod čijim je vodstvom ostvarena težnja o slobodnoj, demokratskoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj. Taj uspjeh nije ostvaren zahvaljujući stjecaju povoljnih povijesnih okolnosti i političkog trenutka, već zbog njegove idejne i intelektualne širine te političkog umijeća da svaku situaciju iskoristi za hrvatske nacionalne interese.  

Pod vodstvom prvog predsjednika, HDZ i RH ostvarili su svoje najveće uspjehe - uvođenje demokratskog višestranačkog sustava, neovisnost, međunarodno priznanje, obrana od agresije velikosrpskog Miloševićeva režima, oslobođenje zemlje vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kao i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, završetak sukoba u BiH te obnova agresijom razrušenih krajeva naše zemlje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-franjo-tudman-17-godisnjica-smrti-najveceg-drzavnika-u-nasoj-nacionalnoj

Među brojnim postignućima, ne smije se zaboraviti ni to da je upravo predsjednik Tuđman uspostavio temelje današnjeg ustrojstva lokalne samouprave - županija, općina i gradova. Nasuprot birokratskoj i udaljenoj vlasti Jugoslavije, nastojao je uspostaviti lokalnu vlast što bližu građanima i oblikovati granice jedinica lokalne samouprave sukladno povijesnim okolnostima te logici svakodnevnog života, a izbjegavajući svaku mogućnost autonomaštva. Sve to moramo imati na umu pri preispitivanju sadašnjeg ustrojstva lokalne samouprave. Želim još jednom naglasiti da nećemo dopustiti da se županije, kao središnja razina vlasti i povijesni oblik teritorijalnog ustroja, dovedu u pitanje!

Politička ostavština - okupljajuća politika zajedništva

S velikim poštovanjem prema svim ovim postignućima našeg prvog predsjednika vodim Hrvatsku demokratsku zajednicu. Uvjeren sam da okupljajuća, državnička i jasna europska politika dr. Tuđmana i danas treba ostati temelj političkog djelovanja HDZ-a i naše Vlade.

Politika zajedništva i okupljanja svih onih koji mogu pridonijeti razvoju Hrvatske bila je u temelju uspjeha politike predsjednika Tuđmana. U svojoj srži kršćanska ideja pomirbe omogućila je da u iznimno teškim uvjetima velikosrpske agresije požrtvovnošću hrvatskih branitelja i zajedništvom hrvatskog naroda u Domovini, BiH i iseljeništvu ostvarimo pobjedu u Domovinskom ratu.

Profiliranje HDZ-a kao najveće, okupljajuće i pomirbene stranke, koja se svojim programom obraća svim hrvatskim biračima, bilo je preduvjet povjerenja birača u devedesetima, a i na zadnjim parlamentarnim izborima. Otvoren i okupljajući HDZ bit će uspješan i u budućnosti, a ostvarivanje ključnih nacionalnih ciljeva mora biti ispred osobnih animoziteta, lokalnih ili političkih razlika.

Europska politika dr. Tuđmana

U svojim radovima dr. Tuđman isticao je da je Hrvatska stoljećima, i kada nije imala potpuni državnopravni subjektivitet, bila sastavnim dijelom sredozemne i srednjoeuropske kulture. Priključenje zajednici europskih naroda uključeno je i u programske temelje naše stranke od samoga početka, a europeizacija Hrvatske zacrtana je kao strateški cilj i u govoru predsjednika Tuđmana prilikom konstituirajuće sjednice Hrvatskoga sabora.

Temeljem takvog programskog određenja, danas, kao punopravna članica EU, moramo se još snažnije uključiti u mehanizme suradnje i oblikovanja europskih procesa koji nam se otvaraju na svim razinama vlasti. Pobjedom protiv svakovrsnih populizama, podvala i provokacija, potvrdit ćemo Tuđmanovu ostavštinu!

Nakon Velikog Trgovišća, cjelodnevni program obilježavanja 17. obljetnice smrti utemeljitelja HDZ-a i moderne hrvatske države dr. Franje Tuđmana završen je navečer u Svetištu Sveta Mati Slobode (zagrebački Jarun) svetom misom zadušnicom - na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković.