Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je, dva dana uoči 95. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, posjetio njegovo rodno mjesto - Veliko Trgovišće.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dani-franje-tudmana-u-velikom-trgoviscu-u-povodu-95-godisnjice-rodenja

Vijenci i svijeće

Kod njegove rodne kuće položio je vijenac i zapalio svijeću. Uz predsjednika Plenkovića bili su prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika i zastupnik u Hrvatskom saboru te načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički. Plenković se, u Tuđmanovoj rodnoj kući, upisao u knjigu dojmova.

Tom je prilikom predsjednik Plenković dao izjavu za okupljene novinare. Donosimo ključne poruke:

O DR. TUĐMANU

Došli smo ovdje u povodu 95. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana još jednom izraziti poštovanje najvećem čovjeku moderne hrvatske povijesti. Za Hrvatsku i HDZ dr. Tuđman bio je državnik koji je znanjem, umijećem, voljom te političkim djelovanjem u vrlo kompleksnim okolnostima i u prijelomnim trenucima za Hrvatsku i Europu znao povući prave poteze. Oni su doveli do hrvatske slobode, demokracije, samostalnosti, stjecanja međunarodnog priznanja i ono što je najvažnije, u godinama koje su uslijedile, konsolidacije institucija, oslobađanja okupiranih područja. Na svemu tome što je učinio za Hrvatsku mi smo mu zahvalni i iskazujemo naše poštovanje.

O HDZ-u

Želim pozicionirati HDZ na onom dijelu političkog spektra gdje je dr. Tuđman i želio i gdje je to čvrsto postavio u temeljima svoje politike, a to je politika desnog centra, narodnjaštva, okupljanja i njegovanja demokršćanskih načela. To je ono što u Hrvatskoj 2017. vidim kao temeljnu zadaću.