U izaslanstvu HDZ-a su uz predsjednicu stranke Jadranku Kosor bili njezin zamjenik Darko Milinović, potpredsjednik stranke Vladimir Šeks, saborski zastupnik Miroslav Tuđman te predsjednica Mladeži HDZ-a i saborska zastupnica Martina Banić.

U izjavi novinarima nakon polaganja vijenca Kosor je rekla kako je najvažnije čuvati HDZ, stranku koju je utemeljio dr. Tuđman, koja je vodila hrvatski narod u stvaranju i oslobođenju Hrvatske te stožernu i najveću stranku u Hrvatskoj, bez koje, istaknula je, nema stabilne države. "Mi, ova generacija političara i članova HDZ-a, smo odgovorni za stabilan, čvrst i jak HDZ," rekla je Kosor.

Upitana bi li dr. Tuđman bio zadovoljan ovakvim HDZ-om, predsjednica stranke je odgovorila da bi on bio iznimno zadovoljan što je vlada koju je vodio HDZ završila pregovore te što se ostvario i njegov san da Hrvatska postane članicom EU. "Ne bi sigurno bio zadovoljan nekim međusobnim prepucavanjima, no, to je proces koji će za nekoliko dana završiti i vjerujemo da ćemo onda svi zajedno čvrsto jedni uz druge braniti interese HDZ-a i Hrvatske," kazala je.

Na novinarsko pitanje hoće li Ankica Tuđman dobiti ispriku koju je tražila od HDZ-a, Kosor je odgovorila da ona ima njezinu ispriku. "Ja sam se kao predsjednica stranke neprekidno trudila graditi mostove prema Ankici Tuđman i o tom sam joj i pisala," rekla je .

Nepriličnim i neprirodnim smatra da članovi stranke koju je stvarao dr. Tuđman i njegova obitelj, primjerice, idu odvojeno polagati vijence i slično. "Trebamo učiniti napore da bar u tim trenutcima budemo zajedno i to Ankica Tuđman cijeni," rekla je Kosor.