Kakav je Vaš komentar na slučaj Draža Mihajlović? Pa skandalozan. Ono što, naravno, iz pozicije Hrvatske mogu reći za nas je to neshvatljivo. Definitivno podgrijavanje velikosrpskih pretenzija, čije smo otrovne zube mi osjetili 90-tih godina. I očekujemo da hrvatske vlasti, hrvatska Vlada konačno i službeno reagira, a ne šute. Predsjednik Josipović nešto malo komentira, međutim mislim da je nužna službena reakcija budući da smo bili svjedoci prošle godine, sjetite se kad je upravo iz Republike Srbije došao formalno zahtjev da Republika Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dan hrvatskih branitelja početkom kolovoza, a to je bilo vrijeme kad se upravo u Srbiji, kad su točnije ministri u srbijanskoj vladi otkrivali spomenik Draži Mihajloviću. Ja sam tada reagirala vrlo oštro. Upozorila sam na taj trend. Prema tome očekujemo konačno reakciju i hrvatskih vlasti. To dakako nema veze sa eventualnim strahom od remećenja dobrosusjedskih odnosa, ali mislim da je naša dužnost, pogotovo Republike Hrvatske koja se još dobro sjeća onih hordi  koje su ulazile u Vukovar i pjevale pjesme o klanju i svim drugim strahotama. Prema tome, naša je dužnost i prema hrvatskim braniteljima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku i svim onim civilima koji su izgubili živote, da na to oštro upozorimo. Jer to može biti uz sve ostalo i opasan presedan i očekujem od udruga antifašista u RH, također, vrlo žustru i kristalno jasnu reakciju.

*Da li očekujete reakcije od EU, s obzirom da Srbija očekuje jednom biti članica?

Vjerujem da će i to postati tema o kojoj će se govoriti. Osobno ću, kao predsjednica HDZa, slijedeći mjesec govoriti u Europskom parlamentu i imati prilike tamo razgovarati s kolegama koji pripadaju klubu Europske pučke stranke, dakle, pučana i upozoriti ih i na taj trend. Naime, radi se o tome da mi moramo svi zajedno, Republika Hrvatska, Republika Srbija i sve druge zemlje zajedno raditi na stabilizaciji i  trajnome miru u ovom dijelu Erope odnosno svijeta. Podizanje tenzija na ovakav način, dakako da ne pridonosi tome, nego suprotno.

*kako ocijenjujete 90 dana Vlade?

Trebala bih puno vremena da ocijenim 90 dana Vlade. Dakako, mi smo o tome puno govorili. Smatramo da Vlada nije dobro počela. Prije svega, poput temeljnog dokumenta za život Republike Hrvatske u ovoj godini, dakle, proračuna, smatramo da je on loše napravljen i da je loše konstruiran, teško održiv i vjerujem da će vrlo brzo biti u rebalansu. On je u mnogim segmentima podkapacitiran i to je ono što je iznimno važno, mislimo da se neće ostvariti smanjenje deficita koje je zamišljeno, da ćemo biti svjedoci pada BDPa u ovoj godini, a ne rasta kao što je Vlada najavljivala. S druge strane potezi koji idu za daljnjom žestokom politizacijom državne uprave i javna poduzeća su pokazatelj da Vlada zapravo ignorira sva ona dostignuća koje smo uspjeli dosegnuti pregovarajući za ulazak u EU. Sigurno je da je to trend koji će se zabilježiti i u Europskoj komisiji. Dakle, primjerice potezi oko javnih ovršitelja. Dobili smo poruku da je to politička odluka da se taj zakon ukida. To je bio jedan od uvijeta za zatvaranje poglavlja 23. A zbog čeg je to politizacija; suspendiranje javnih natječaja, to je nešto što će sigurno odijeknuti i u kontekstu našeg članstva u Europskoj uniji. Jednako tako, vrludanje Vlade oko nekih važnih pitanja kao što vidite ZOR i danas je, rekla bih, ni na nebu ni na zemlji. Dakle, neki kažu da će se mijenjati, neki kažu da neće., Vlada nema istovijetno čvrsto stajalište oko toga. Vjerijatno zbog toga što su oni 2010 potpisali protiv izmjena Zakona o radu. I ono što bih istaknula, između ostalog, bahatost nekih članova Vlade. Bilo je izuzetno puno neprimjerenih izjava zbog kojih bi, na primjer, ministri u HDZovoj Vladi već davno letjeli, a ovo se u javnosti i u Kukuriku koalicji tolerira. Podizanje PDVa je nešto što je sigurno otvorilo put daljnjim poskupljenjima. Ono što je sigurno, mjerama koje su do sada poduzeli, dakle uz PDV i neke druge obveze vezane za dobit, govore o tome da se udara na malo i srednje poduzetništvo. Dakle, to su činjenice koje sasvim sigurno neće omogućit nove investicijski val i generirati daljnja poskupljenja. Ta daljnja poskupljenja udarit će i udara na najslabije u Republici Hrvatskoj, na one koji najteže žive. Kao što vidite, nažalost, broj nezaposlenih raste i sad smo negdje na istom kao što je bilo u vrijeme SDPove Vlasti 2003. Po prilici ista nezaposlenost, s tim da je BDP tada bio 5,4%. Međutim, trend koji su započeli tada rasprodajom nacionalnog bogatstva sada se nastavlja najavama prodaje Coa i HPBa. Dakle, puno krivih, po našoj ocijeni, poteza zbog kojih Vlada u ovih prvih 90 dana ne zaslužuje, po našem mišljenju, prolaznu ocijenu. I ono što je važno, pokazuje se da programa ili nisu imali ili su ga sakrili kao što je to komentirao i gospodin Grčić u samoj kampanji kad je rekao; kad bismo rekli što zapravo namjeravamo učiniti nitko zapravo ne bi glasovao za nas.

*je li odluka o brodogradilištima bila isto jedan od krivih poteza?

Pa, ima tu zasigurno puno krivih poteza. Nejasno je, budući da smo čuli neke članove Vlade još u veljači koji su rekli da brodogradilišta neće u stečaj, odlazak brodogradilišta Kraljevica u stečaj preko noći iako su napravljeni programi restruktuiranja, za nas nije do kraja razumljiva. Kao što nije ni razumljiva odluka o novih 90 dana, 3 mjeseca za brodogradilišta u Trogiru, odnosno 3.maja. nije jasno što se u ta tri mjeseca može dogoditi. Naime, mi smo, da bismo zatvorili poglavlje 8 smo morali napraviti za brodogradilišta programe restruktuiranja koje je potvrdila Europska komisija i Agencija za zaštitu tržžišnog natjecanja. I nejasno je sada što se preko noći zapravo dogodilo.  Dakle i u ovom slučaju Vlada nema nekog održivog plana. To je činjenica. Mene osobno zabrinjava da prije odluke o primjerice Kraljevici članovi Vlade, barem neki kojima je to posao, nisu primili predstavnike radnika, predstavnike uprava i s njima detaljno razjasnili što će se zapravo dogoditi, kakva njihova sudbina, ali jednako tako i sa ostalim brodogradilištima koja su u ovom trenutku u nekom zrakopraznom proastoru i bojim se da sve ovo vodi novom velikom valu nezaposlenih koji će biti primljeni na Zavod za zapošljavanje. A riješenje ne vidimo, po našem mišljenju morat će se raspisati novi natječaj. Vremena nema, 01. Srpnja 2013. Sve je bliže. I to je bilo nešto što smo mi ispregovarali, zatvorili , tako da mi se nekako čini da Vlada kao posustaje na projektu koji nam je bio zajednički, a to je ulazak u EU.