Yad Vashem. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u poslijepodnevnim je satima - u sklopu posjeta Izraelu - obišao Memorijalni centar za žrtve Holokausta u Jeruzalemu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-izraelu-jacanje-politicke-gospodarske-i-sigurnosne-suradnje-dviju

Memorijalni je centar danas središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta, podignut u spomen na sve žrtve te one koji su odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Imena ljudi koji su Židovima pružili pomoć uklesana su u zidove Vrta pravednika među narodima, a među njima se nalazi i 113 Hrvata.

Sjećanje na žrtve Holokausta

Nakon obilaska, predsjednik Plenković upisao se u Knjigu posjetitelja:

„Izražavajući iskrenu sućut obiteljima žrtava i židovskom narodu u ime hrvatske Vlade pridružujem se glasovima humanosti riječima: Nikad više!“

Protiv mržnje i rasizma

Potom je dao izjavu za medije, naglasivši da će posjet Memorijalnom centru osnažiti njegovu posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja Holokausta.

- Posjet memorijalu Yad Vashem ostavio je na mene vrlo snažan dojam i suosjećam zbog duboke patnje, borbe i preživljavanja židovskog naroda u Holokaustu. Duboko sam dirnut tragedijom i strahotama ovog najgoreg zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovdje smo kako bismo sačuvali uspomenu na svaku od šest milijuna žrtava za buduće naraštaje i osnažili naš angažman u promoviranju vrijednosti uzajamnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije.

Vječni plamen

Predsjednik Plenković obišao je Povijesni muzej Holokausta te u Dvorani sjećanja položio vijenac te pojačao vječni plamen koji gori u spomen na šest milijuna stradalih Židova, među kojima je milijun i pol djece.

Na kraju posjeta Izraelu, predsjednik Plenković je na Gori sjećanja zasadio drvo u spomen na pravednike među narodima.