Predsjednica je novinarima u Saboru izjavila kako bi Sabor u tom smislu trebao mijenjati Zakon o pravima državnih dužnosnika, te o njemu raspravljati u redovnoj, a ne hitnoj proceduri kako je odlučila vladajuća većina.

Istaknula je kako bi se rasprava trebala voditi općenito o statusu saborskih zastupnika, "koji je na dosta niskoj razini", te zakonom obuhvatiti sve koji potpadaju pod Zakon o pravima državnih dužnosnika, među njima i predsjednika Republike.

"Za šest godina tri bivša predsjednika, moguće je i to, pa treba razmatrati i one odredbe drugih zakona koji to određuju", poručila je Kosor, ističući kako je i predsjednik države također državni dužnosnik.

Svi državni dužnosnici, naglasila je, trebaju pravo na mirovinu ostvarivati po istim uvjetima, izrazivši uvjerenje da će i vladajući prihvatiti takav stav HDZ-a.

Kosor je istaknula kako HDZ-u nije pao kredibilitet zbog činjenice da je najviše zastupnika te stranke u skupini onih kojih su se umirovili na jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštenu mirovinu, jer je to, kazala je, osobna stvar,

Napomenula je da bivša vlada kojoj je bila na čelu zastupničke mirovine smanjivala dva puta po 10 posto, kao i pooštrila rokove za odlazak u zastupničku mirovinu.

To pravo da steknu povlaštenu mirovinu i ostanu sjediti u Saboru iskoristili su, naglasila je, i zastupnici vladajuće koalicije, primjerice IDS-ovac Damir Kajin.

Upitana za komentar svoje nove imovinske kartice, u kojoj je navela za 200 tisuća kuna veću ušteđevinu, Kosor je kazala da je to uštedila od plaće od koje živi, u kućanstvu s majkom koja ima relativno malu mirovinu, i sinom koji je sada zaposlen, te da je u međuvremenu prodala automobil.

"Živimo skromno, to je ušteđevina, jer namjeravam, ako bude moguće, osigurati budućnost svom sinu i riješiti mu stambeno pitanje, a svakako razmišljam da u dogledno vrijeme možda i kupim auto, neki mali autić za mene. Treba štedjeti i napraviti projekt za budućnost", kazala je Kosor.

Na pitanje zašto u imovinskoj kartici nije navela i kolekciju broševa, odgovorila je kako su njezini broševi "bižuterija" nevelike vrijednosti koju nije primorana stavljati u imovinsku karticu, "što znači da bi ih morala nositi na procjenu".

Dio broševa, dodala je, kupila je tijekom putovanja u inozemstvu, primjerice u Turskoj gdje je kupila tri broša za 15-tak eura.

"Oni nisu nikakve, osim simboličke vrijednosti za mene. Ako bude potrebe i ako netko smatra da to moram dati na procjenu i procijeniti vrijednost, nema problema", kazala je Kosor.

Zamoljena za komentar najava iz vlade o povećanju PDV-a na 25 posto, rekla je kako joj je teško bilo što komentirati jer iz vlade još nisu rekli što misle napraviti.

"Jedan dan jedno, a drugi drugo, jako je loše da u dva dana o istome daju različite izjave", kazala je Kosor, ocijenivši kako će povećanje PDV-a na 25 posto sigurno izazvati poskupljenja. Taj će teret, naglasila je, osjetiti oni kojima je najteže i HDZ je protiv toga.

Podsjetila je pritom na vrijeme kada je njezina vlada povećala PDV s 22 na sadašnjih 23 posto, i što su "Milanović, Pusić, osobito Linić izgovorili na moj račun, smatrali to pravom katastrofom za državu, a sada smatraju da je sve to u redu".

"Svaki dan šalju probne balone i to je loše, pa sutradan izađe s glačalom Zoran Milanović i to popegla, onda izlaze Linić i Čačić nešto zbog čega nacija stane na noge, pa Milanović dođe s vrućim glačalom i kaže toga neće biti, to je loše - ili ne znaju što rade ili nisu do kraja domislili što je njihov plan. Vrijeme ide i nestrpljivo čekamo proračun", poručila je predsjednica HDZ-a.

Kao neistinite je odbacila medijske napise da je bilo povišenih tonova na jučerašnjoj sjednici HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog odbora, gdje se odlučivalo o unutarstranačkim izborima u stranci.