Potpisivanju sunazočili predsjednici HDZ-a i HSS-a, Tomislav Karamarko i Branko Hrg, a, kakoje istaknuto, razlog potpisivanja je dobra politička suradnja u prethodne četirigodine, kada su i u Karlovačkoj županiji i u Karlovcu te u više drugih gradovai općina zajedno osvojili vlast i uspješno je obnašali.

PredsjednikHDZ-a Tomislav Karamarko naglasio je kako je za stranku potpisivanje sporazumavažno, te da bi primjer dobre suradnje HDZ-a i HSS-a u Karlovačkoj županiji iGradu Karlovcu trebalo slijediti i drugdje u Hrvatskoj.

"Sporazumje znak uspješnog stvaranja jednog kvalitetnog oporbenog mozaika koji će semorati suprotstaviti ovoj nesposobnoj vlasti koja državu vodi u krivomsmjeru", rekao je Karamarko. Kao argumente za svoje ocjene naveo je padgospodarskih pokazatelja, pad kreditnog rejtinga Hrvatske i državni proračun zaiduću godinu koji je, kako je kazao, sačinjen „po sistemu što bi bilo kad bibilo, s potpuno nerealnim planom rasta BDP-a“.

"Zbogsvega toga potrebno je stvoriti koaliciju koja će jednog dana omogućiti boljiživot u Hrvatskoj", dodao je.

PredsjednikHSS-a Branko Hrg istaknuo je da u okolnosti kada se dobro obnaša vlast,partneri mogu ići po novo povjerenje, te je u više navrata izrazio uvjerenjekako je HDZ i HSS „pobjednička koalicija na dobrobit svih građana na ovimprostorima“.

Izvijestio je ida je HSS na svom Predsjedništvu donio odluku da stranačke organizacije naterenu same odlučuju o koalicijskom partnerstvu za lokalne izbore, ali seprednost u pregovorima daje strankama s kojima imaju stalnu suradnju.

Na novinarskopitanje o drugim koalicijskim partnerima HDZ-a, Karamarko je kazao kako je većsklopljen sporazum sa strankom Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i s Hrvatskomstrankom prava (HSD) dr. Ante Starčevića. Dodao je kako im je nakana stvoritikoaliciju za bolji život u Hrvatskoj, budući da "sve više Hrvata i svihgrađana Hrvatske idu u status siromašnih“.

"Unatočtome ova vlast bahato razgovara i sa sindikatima i s kolegama u Saboru",kazao je Karamarko.

Obrativši sepredsjedniku HSS-a Branku Hrgu kazao je kako se nada da je današnjepotpisivanje kvalitetan uvod u sporazum HDZ-a i HSS-a i na državnoj razini, dastranke doista stvore mozaik čvrste koalicije.

Karlovačkižupan Ivan Vučić najavio je mogućnost da u potpisivanju koalicijskogpartnerstva i s drugim strankama u županiji računaju i na jednu stranku izkukuriku koalicije, ali da to neće biti SDP, na što se Karamarko nasmijao irekao kako se „već prepao“.

Jelić je kazaoda je današnjim sporazumom uspostavljena „osovina suradnje HDZ-HSS“ te da će sekoalicijska suradnja i ubuduće temeljiti na nauku dr. Ante Starčevića, StjepanaRadića i dr. Franje Tuđmana.