U Splitu je danas na Pomorskom fakultetu - u organizaciji Slobodne Dalmacije - održana konferencija pod nazivom „Sigurnost, moguće ugroze i organiziranje nadziranja i spašavanja na Jadranskom moru“.

Hrvatska nikad nije podcijenila pitanja sigurnosti

Hrvatska je spremna za ovu sezonu! - poručeno je s konferencije

Ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović istaknuo je važnost  postizanja sinergije između svih nadležnih ministarstava i agencija, kako bi se podigao stupanj koordinacije i učinkovitosti u zaštiti sigurnosti na Jadranu.

- Uvijek smo spremni podijeliti vlastita iskustva sa zemljama u okruženju i drugim državama članicama EU. Hrvatska nikad nije podcijenila pitanja sigurnosti i to dolazi na naplatu kroz sve više razine zaštite i sigurnosti hrvatskih građana, kao i svih gostiju.

Pokazati solidarnost

Vezano za migracije, istaknuo je da su aktivna tri migracijska pravca na Sredozemlju.

- Da migracijska kretanja nisu bezazlena, svjedoče brojne žrtve kao i razlog zašto je sredozemna migracijska ruta nazvana „Ruta smrti“. Do 22. srpnja ove godine 1 490 migranata izgubilo je živote na Sredozemlju. Zbog velike opasnosti i pogibelji na putu prema europskim odredištima i sve rasprostranjenijoj mreži krijumčara moramo ustrajati, pokazati solidarnost, ali u mjerama koje je ne opterećuju naše kapacitete.

Ponovio je da Hrvatska neće dopustiti da se u nju ulazi na ilegalne načine, pomoću krijumčara ljudi, na mjestima koja nisu predviđena za ulazak, a svatko tko se odluči na tako nešto krši zakone naše zemlje.

Europa mora udružiti svoje kapacitete

Komentirajući velike požare koji bukte u Švedskoj i Grčkoj, ministar Božinović je poručio da Europa mora udružiti svoje kapacitete.

- Europa mora biti spremna brzo reagirati tamo gdje je potrebno.

Hrvatska policija spremna je zaštititi svaki kilometar kopnene i svaku nautičku milju naše plave granice - istaknuo je ministar Božinović.

- Vrhunsku tehničku opremljenost postižemo u suradnji s drugim resorima i korištenjem EU sredstava. Ministarstvo unutarnjih poslova s više od 20 tisuća policijskih službenika, od čega 6 i pol tisuća graničnih policajaca, ostaje stup sigurnosti građana Republike Hrvatske, ali i građana Europske unije!