(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Čakovcu - gdje se družio s brojnim okupljenim građanima - dao izjavu za medije. Komentirao je, između ostalog, kvalitetu našeg izbornog programa, mjere za gospodarski rast, odnose sa Srbijom…

Zajedno s predsjednikom Plenkovićem bili su naše kandidatkinje i kandidati u III. izbornoj jedinici.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PROGRAMU & POBJEDI NA IZBORIMA

Drago mi što sam danas ovdje u Čakovcu - u središtu Međimurske županije - zajedno s našim kandidatkinjama i kandidatima u III. izbornoj jedinici. Kraj je ovo poznat po radišnim i marljivim ljudima, poduzetnoga duha. Svi oni se mogu identificirati s HDZ-om kada je riječ o programu i projektima, a najviše kada je riječ o kulturi komunikacije u ovoj izbornoj kampanji. Zato mi je drago da je, uz ostale kandidate, na listi šest kandidatkinja. Lista je kvalitetna i zavrijedila je potporu. U nedjelju ćemo ostvariti bolji rezultat nego na prošlim izborima. U ovom kraju posebno je bitno iz našeg programa naglasiti dio o malom i srednjem poduzetništvu. Stvaranje, naime, poticajnog poslovnog ozračja - koje će omogućiti veća ulaganja u proizvodnju i izvoz. U zadnjih nekoliko mjeseci pojačali smo kombinirano korištenje sredstava iz europskih strukturnih fondova i europskog fonda za strateška ulaganja.

O VEĆIM PLAĆAMA

Znam da su plaće u Međimurju relativno niske. To nije dobro. Jedna od mjera koju će HDZ-ova buduća vlade poduzeti je da se neoporezivi dio dohotka poveća s 2.600 na 3.750 kuna. Tako će onim građanima s niskim primanjima ostati više novca. To će biti kvalitetno i za njih i njihove poslodavce - na tome ćemo inzistirati.

O RADOVIMA U MURSKOM SREDIŠĆU

Kada je riječ o Murskom Središću, tamo sam bio nekoliko puta. Svjestan sam postojećih radova i neugodnosti za stanovnike. Kada se riješi pitanje zaobilaznice i mosta, to će podići kvalitetu života, bolju prometnu povezanost te će pomoći gospodarskom rastu.

O VANJSKOJ POLITICI

Vodit ću stabilnu, odgovornu i racionalnu vanjsku politiku. Bit će usmjerena na rješavanje svih rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Pretrpjeli smo velike ljudske žrtve i enormne materijalne žrtve. Kada je riječ o poglavlju 23 i jasnim kriterijima u pogledu procesuiranja ratnih zločina, zaštite hrvatske manjine i izbjegavanje hibridne regionalne jurisdikcije u budućnosti - to su politički argumenti HDZ-a. Na tome ćemo inzistirati. Kada sam poduzeo inicijativu u Europskom parlamentu, Milanovićeva vlada i tadašnja diplomacija nije uopće pomogla našim naporima.

O IZJAVAMA BOŽE PETROVA

Vrijeme je da u predstojećih pet dana učinimo maksimum da HDZ pobijedi na izborima. To je moj fokus i prioritet. Želim da rezultat izbora bude uvjerljiv. Ovakav program i dokazani, dosljedni i vjerodostojni ljudi HDZ-a nude Hrvatskoj budućnost. Kada je riječ o drugim strankama i ovim elementima - o kojima sam čitao iz novina - o tome ćemo razgovarati nakon izbora. Otvoren sam za postizbornu suradnju s onim strankama koje su nam bliske i programski i svjetonazorski.

PRELOG: SUSRET S PODUZETNICIMA

Prije Čakovca, predsjednik Plenković posjetio je Prelog (također grad u Međimurskoj županiji) gdje se u Gradskoj upravi susreo s međimurskim poduzetnicima. Zajedno s njim bili su i naše kandidatkinje i kandidati u III. izbornoj jedinici.