Sustav protupožarne zaštite funkcionira bolje nego prošle godine - brzina reakcije sada je puno adekvatnija, vidno je unaprijeđena koordinacija. I premda su smanjenju požara pridonijeli i povoljniji vremenski uvjeti, nitko ne može osporiti da su napravljeni golemi iskoraci u zaštiti od požara! Čak 98 posto manje površina bilo je pod požarima nego lani. Ali, i u nastavku sezone trebamo ostati budni. Naučili smo lekcije iz 2017. godine - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković tijekom posjeta Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama.

Dodao je da će Vlada nastaviti osnaživati sustav protupožarne zaštite te će se, kroz proračunska sredstva i iz europskih fondova, tehnička sposobnost - koja je već osnažena novim bespilotnim letjelicama, dronovima i kamerama - kontinuirano dizati na višu razinu:

Sustav domovinske sigurnosti

- I uspostava glavnoga operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama itekako je zaslužna za činjenicu da imamo daleko manje požara u odnosu na prošlu godinu. I nedavni požar kod Omiša, u kojem su izgorjela dva vatrogasna vozila, primjer je učinkovitijega protupožarnog angažmana: u roku od 24 sata iz unutrašnjosti Hrvatske dopremljena su dva druga vatrogasna vozila.

Ističući da će Vlada nastaviti dizati kapacitete i u ostalim gradovima i općinama u kojima su vatrogascima potrebna kvalitetnija odijela i dodatna tehnika, Plenković je zaključio da je naš Sustav domovinske sigurnosti pokazao da kvalitetno funkcionira kroz zakonodavni okvir, operativnu suradnju, financijska sredstva, ali i kroz ono što je najvažnije - visoku požrtvovnost i moral svih uključenih.

Prvi put i bespilotne letjelice

Potpredsjednik Vlade i ministra obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević istaknuo je da su prošle godine uočeni nedostaci u protupožarnoj zaštiti te je poduzeto niz aktivnosti kako bi se smanjile opasnosti od požara:

- Ove godine prvi put koristimo bespilotne letjelice za izviđanje. No unatoč evidentnim uspjesima, ne smijemo se opustiti u nastavku požarne sezone.

75 posto manji broj požara

Ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) Davor Božinović istaknuo je da je do sada u ovoj godini 75 posto manji broj požara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje:

- Iako je smanjen broj požara, za 24 posto smo povećali otkrivenost kaznenih i prekršajnih mjera. Prijavljeno je 26 osoba, a dosad je obavljeno 1340 protupožarnih inspekcija. Mogu najaviti da ćemo sredstvima iz fondova EU u iznosu od 31,5 milijuna kuna financirati nabavu telekomunikacijske opreme za sve službe, osobito za vatrogastvo. A planiramo nabaviti 94 vatrogasna vozila u vrijednosti od 257 milijuna kuna.