Zajedništvo. Domoljublje. Ponos. U velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima svečano je obilježena 25. obljetnica osnutka HDZ-a na području bivše Općine Križevci. Ujedno je predstavljena šestosveščana kolekcija „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine“ (glavni urednik: prof. dr. Miroslav Tuđman). 

Na obilježavanju četvrt stoljeća naše stranke u bivšoj Općini Križevci govorili su predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a (i zamjenik župana) Darko Sobota, predsjednik križevačkog (gradskog) HDZ-a Mato Devčić, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač kao osobni izaslanik predsjednika Tomislava Karamarka te predsjednik Općine Križevci iz 1990. Stjepan Palijan.

Rad na terenu donosi rezultate

Sobota je u svom govoru zahvalio svim utemeljiteljima koji su prije četvrt stoljeća krenuli na neizvjesni put državnog osamostaljenja. Naglasio je da su u Križevcima, ali i cijeloj županiji, stvoreni dobri temelji za uspjeh na izborima. 

Devčić se, također, osvrnuo na dobar rad gradske organizacije koji donosi rezultate - neumoran rad na terenu i domoljublje. 

Vratimo dostojanstvo Hrvatskoj!

Kovač je istaknuo da su u krivu svi oni koji govore o „podjelama“ - postoji samo podjela na aktualnu vlast i one koji nemaju posao.

- Hrvatska danas treba zapošljavanje - moramo vratiti iseljenu Hrvatsku. Tolerancija i vraćanje dr. Tuđmanu znači pobjedu hrvatskoga naroda. Kad neki govore o „podjelama u hrvatskom narodu“ - to nije točno. Po toj liniji - o kojoj oni govore - nema podjela. Podjela je na one koji moraju otići, nemaju posao, čekaju na posao… Ili čekaju da ostanu bez posla. Podjela je na manjinu koja danas vlada - kontrolira medije, velike korporacije i državne institucije. Vrijeme je da se hrvatska država vrati hrvatskome narodu i hrvatskom branitelju, jer je ovo nepodnošljivo - svaki novi dan tonemo sve dublje, svaki dan je produženje agonije. U Hrvatskoj rastu depresija, agonija i beznađe, padaju zaposlenost i BDP. Hrvatska treba nagli zaokret - novu vladu koja neće biti sastavljena po podobnosti.

Povratak ishodištima

Palijan se pak prisjetio ponosa i domoljubnog zanosa iz vremena stvaranja države. Takav zanos, naime, i danas nam je potreban.

- Slijedeći predsjednika dr. Tuđmana nismo mogli pogriješiti - HDZ nam je bio prva i jedina ljubav. Itekako nam danas treba taj prvotni elan i zauzetost kojom je stvarana hrvatska država, jer nakon 25 godina sustižu nas aveti prošlosti. Nije važno kada je tko pristupio stranci, već koliko je spreman pridonijeti. I što nosi u srcu! Dajmo sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!

AUTENTIČNIM DOKUMENTIMA PROTIV KRIVOTVORINA

“Tuđmanov arhiv” predstavili su pak zajednički predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, član Predsjedništva Kluba utemeljitelja Tomislav Družak i povjesničar dr. Ivo Lučić. U “Tuđmanovu arhivu” - na 3.604 stranice - objedinjena je korespondencija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine. Objavljivanjem ove korespondencije javnosti i istraživačima nudi se izvorna povijesna građa za proučavanje, razumijevanje i tumačenje ključnih političkih događaja u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

SPOMEN NA POGINULE ZA SLOBODU

Svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a nekadašnje Općine Križevci - i predstavljanju šestoknjižja „Tuđmanov arhiv“ - prethodila je sveta misa u crkvi Svete Ane za sve poginule hrvatske branitelje i preminule članove naše stranke.