Danas se u Metkoviću održao 21. po redu Maraton lađa na Neretvi - događaj od iznimne tradicijske, kulturološke i turističke važnosti za taj kraj. Na ruti dugoj 22,5 kilometra, od mosta u Metkoviću do pločanskog zaljeva, natjecalo se 26 posada.

Maraton lađa pratili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića) general Damir Krstičević, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića) Branko Bačić i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, pokroviteljica događaja.

Dio naše baštine i turistička atrakcija

Čestitajući u svoje osobno ime i u ime predsjednika Vlade RH svima na sudjelovanju na ovogodišnjem Maratonu lađa, Krstičević je izrazio zadovoljstvo što svake godine Maratonu lađa prisustvuje sve više ljudi kako domaćih, tako i turista.

- To je pokazatelj da je naš neretljanski maraton postao nacionalni, športski i kulturni spektakl. Naš je narod opstao i sačuvao identitet kroz stoljeća, pa tako i ovaj događaj, iako pokrenut prije 20-ak godina postaje dio naše tradicije, a i baštine, ali važna turistička atrakcija.

Simbol neretvanskog kraja

Podsjetio je da je neretvanska lađa, očuvana ovim običajem od pada u zaborav, postala autentična poveznica pomorske povijesti i sadašnjosti Hrvata na ovim prostorima.

- Zahvaljujući ovome maratonu, lađa je postala prepoznatljiv simbol čitavog neretvanskog kraja. Također ona predstavlja i maritivnu baštinu i vrijednost koju gaji naša Hrvatska ratna mornarica. Dan naše Hrvatske ratne mornarice 18. rujna izabran je u sjećanje na događaj 887. godine kada su Neretljani pod knezom Branimirom pobijedili Mlečane kod Makarske i zaustavili u naumu da unište malu hrvatsku neretljansku kneževinu.

Zajedništvo, hrabrost i požrtvovnost

Najavio je da će ove godine Dan hrvatske ratne mornarice slaviti u Pločama gdje će prezentirati i nove sposobnosti HRM -  Satniju mornaričkog desantnog pješaštva.

- Time otvaramo 160 radnih mjesta u Pločama i mogu najaviti slijedeće godine, ako prođemo kvalifikacije, da će postrojba mornaričkog desantnog pješaštva HRM sudjelovati na ovom maratonu lađa. 

Zajedništvo kao u Domovinskom ratu

Lađarima je poručio da su pozitivno rivalstvo i sportski duh bitni za pojedinca, društvo i pozitivne vrijednosti koje promiču te naglasio kako zajedništvo, hrabrost, požrtvovnost i timski duh daju rezultata te naglasio da im uzor budu svi hrvatski velikani i branitelji.

- Vidjeli smo zajedništvo u Domovinskom ratu - kad je Hrvatska zajedno, na okupu, tada nema cilja kojeg na možemo ostvariti. A nedavno, vidjeli ste naše sportaše - zajedništvo, vjera u sebe, angažman požrtvovnost, hrabrost i domoljublje. To su te vrijednosti Hrvatske. I danas na maratonu, kad su lađari u pitanju, naravno, sve je to potrebno.

Veliki športski i kulturni događaj

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora, Branko Bačić čestitao je svima okupljenima - građanima Metkovića, organizatoru i visokim državnim dužnosnicima te zaželio uspjeh svim sudionicima maratona.

- Posebno čestitam organizatoru Maratona lađa koji je ponovno vratio neretvansku lađu u žarište interesa cijele Hrvatske, a ovaj događaj zaista postaje veliki športski i kulturni događaj u Hrvata.

Zaželio je da u budućnosti taj maraton postigne one rezultate i sve što je zamišljeno kada je prije 21 godinu Maraton lađa ponovno uspostavljen.

Događaj od državnog značaja

Okupljenima na ovome važnom događaju za cijeli neretvanski kraj i Dubrovačko-neretvansku županiju, obratili su se i domaćini - župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Milan je kazao da Maraton lađa već 21 godinu njeguje tradiciju neretvanskih lađara, a Dobroslavić istaknuo da je ovaj događaj prerastao i županiju te postao od državnog značaja.

Prije starta, pročitan je i brzojav potpore izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića u kojem je poručio kako je u hrvatskom društvu potrebno zajedništvo onako kako su pokazali „Vatreni“ na nedavnom Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. 

Pobjedniku Maratona lađa večeras će na svečanosti u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.