Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas je na Markovu trgu - nakon sjednice našeg saborskog Kluba zastupnika - u izjavi za brojne okupljene novinare naglasio da su gospodarstvenici prepoznali trud i rad potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martine Dalić te joj dali nagradu, ocijenivši da je Zakon o postupku izvanredne uprave bio najbolji potez.

Nije došlo do krize mega razmjera

Odgovarajući na pitanja o elektroničkoj prepisci potpredsjednice Vlade Dalić, predsjednik Plenković je istaknuo da mu je jedino važna financijska i gospodarska situacija u Hrvatskoj. Pojasnio je da je do krize u tvrtki Agrokor došlo zbog tuđe odgovornosti.

- Kolaps koji je prijetio hrvatskoj ekonomiji, koji je petnaestak mjeseci bio takvih razmjera da ni vi ni ja ne bismo danas o tome razgovarali da nismo poduzeli korake koje smo poduzeli. Meni je kao predsjedniku Vlade bio važan jedino globalni interes Hrvatske u toj situaciji. Za mene je bio bitan cilj da kompanija radi, da ljudi rade i da je budućnost gospodarstva osigurana. Nije došlo do krize mega razmjera.

Nema ničega nezakonitog

Predsjednik Plenković je ponovio da u objavljenoj elektroničkoj prepisci ne vidi ništa novo osim ponavljanja priče, ali, ako treba, da će se ispitati određeni detalji.

- Važno je da je ostvaren cilj, da smo u kratkom roku napravili zakonski okvir koji je spriječio kolaps, ako sada treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali ne vidim u supstanci niti loše namjere, niti nečega nezakonitog.

O Zakonu o izvanrednoj upravi

Dodao je da mu je žao što u zakonu nije bilo odredbe da povjerenik ne može zaposliti ni na koji način nekoga tko je poslovno povezan s njim.

- Žao mi je što tih odredbi nije bilo, ali ako treba - popravit ćemo zakon za neke buduće situacije.