U povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u Zagrebačkoj katedrali služena je misa na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj - predstavnici pobjednika i poraženih u tom ratu, koji su istaknuli da je pomirenje bivših neprijatelja moguće i upozorili da milijuni žrtava podsjećaju da mir i slobodu nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo.

https://vlada.gov.hr/vijesti/obiljezavanje-100-godisnjice-zavrsetka-prvog-svjetskog-rata/24706

Više od 18 milijuna žrtava

U izjavi novinarima, predsjednik Plenković podsjetio je da je 11. studenog, prije sto godina, u Compiègneu (Francuska) potpisano primirje, kojim je obilježen kraj Prvog svjetskog rata:

- Veliki rat odnio je više od 18 milijuna žrtava, i njegov je kraj, skupa s mirovnim ugovorima koji su uslijedili, u potpunosti promijenio kartu svijeta, kao i budućnost Hrvatske.

Pomirenje & suradnja bivših neprijatelja

Naglasio je da je danas - zajedno s predstavnicima brojnih zemalja čiji su vojnici, sinovi i kćeri također stradali u Prvom svjetskom ratu - došao odati počast i pijetet žrtvama:

- Želimo se još jednom prisjetiti i važnosti mira, solidarnosti i međunarodne suradnje kao okosnice međunarodnog poretka i stabilnih odnosa u svijetu.