Misi jenazočila obitelj Tuđman, predsjednik Tomislav Karamarko, zamjenik Drago Prgomet, glavni tajnikMilijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, umirovljenigenerali Hrvatske vojske, među kojima i generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

BiskupJezerinac je u propovijedi istaknuo kako je hrvatski narod 90-ih godinaproživljavao tragediju Jeruzalema i Samarije u vrijeme proroka Izaije. „Došlisu neki bezbožni ljudi, zauzeli zemlju, protjerali živalj i rekli da je tonjihova zemlja te uveli svoje zakone“, rekao je Jezerinac dodavši kako suspalili zemlju te stvorili pustoš i beznađe.

U teškim ipresudnim danima za zemlju Bog svojim duhom govori po ljudima, rekao je i dodaokako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio erudit duha, ljubiteljpovijesti, razboriti i mudri vojnik te veliki državnik.

Po biskupovimriječima, Tuđman je svojim činima omogućio narodu da oslobodi svoju zemlja i unjoj učvrsti mir.

Hrvatski narodi hrvatska država imali su u teškim vremenima u Franji Tuđmanu pravoga sinakoji je omogućio da se razagna beznađe i donese sloboda svakom da slobodnoispovijeda svoju vjeru.

U tom smislu,kako je rekao, Tuđman je bio oruđe u Božjim rukama, preko kojeg je hrvatskinarod mogao slobodno graditi svoju državu.

„Tuđman jepoticao ono što nas spaja“, rekao je dodavši kako je otklanjao sve ono što nasrazdvaja.