(VIDEO) Osvrnuvši se na početku današnje sjednice Vlade na aktualna zbivanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da su 15. siječnja, jednog od najvažnijih datuma u našoj nacionalnoj povijesti, obilježene 27. obljetnica međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 21. godišnjica okončanja mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povijesnog-15-sijecnja-1992-hrvatskoj-je-priznato-mjesto-medu-slobodnim-nacijama

Ispravljanje SDP-ove nepravde

Od Vladinih aktivnosti izdvojio je susret sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina na kojem je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila prijedlog novih statističkih regija, kojim ćemo ispraviti nepravdu koju je 2012. SDP-ova Vlada nanijela manje razvijenim kontinentalnim županijama.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pravednijom-podjelom-nuts-2-regija-omogucit-cemo-brzi-razvoj-onih-krajeva-hrvatske

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/novom-podjelom-nuts2-regija-ispravlja-se-nepravda-iz-2012-spram-manje-razvijenih

Nove statističke regije

Umjesto sustava u kojem su danas kontinentalna i jadranska Hrvatska, prema novom modelu Hrvatska bi bila podijeljena u četiri statističke regije. Grad Zagreb, budući da je prešao 800.000 stanovnika, postao bi izdvojena regija; jadranska Hrvatska (sedam obalno-otočkih županija) i dalje bi bila cjelina, dok bi ostali dio kontinentalne Hrvatske bio podijeljen na sjevernu te na središnju i istočnu Hrvatsku. Jedino otvoreno pitanje jest status Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno hoće li ona biti u sjevernoj ili središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

- Cilj ove nove podjele jest povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija organizacija, čime će karta regionalnih potpora gospodarstvu biti povoljnija nego što je danas u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Partnerski odnosi s Kanadom

U posjetu Hrvatskoj bio je predsjednik kanadskoga parlamenta Geoff Regan, a predsjednik Plenković ističe da je važno održavati kontakte s predstavnicima ove velike zemlje, članice G-7, ojačati gospodarske odnose i trgovinsku razmjenu te potencirati pozitivnu ulogu više od 250.000 Hrvata koji žive u Kanadi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/gospodarskom-suradnjom-dodatno-osnazujemo-prijateljske-odnose-i-saveznistvo-hrvatske-i-kanade/25114

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/s-predsjednikom-kanadskog-parlamenta-nastavljamo-razvijati-prijateljske-i

Ključna postignuća naše Vlade

Osvrnuo se i na Aktualno prijepodne kojim je jučer započela nova sjednica Hrvatskog sabora, ustvrdivši da su članovi Vlade - odgovarajući na pitanja zastupnika - pokazali ključna postignuća Vlade te argumentirano odgovorili na pitanja i kritike oporbe.

Nakon „aktualca“, predsjednik Plenković jučer je Hrvatskom saboru podnio Godišnje izvješće o sastancima Europskoga vijeća.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/istinski-domoljubi-su-za-jacu-hrvatsku-u-jacoj-europi-na-taj-se-nacin-bolje-stite

Neprihvatljive klevete u Saboru

- Rasprava je rezultirala novom salvom uvreda, laži, difamacija i kleveta, čak optužbi na račun potpredsjednice Vlade i mene osobno za „veleizdaju“. To je nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo! Mi kao političari, koji smo u političkoj borbi, možemo trpjeti uvrede, možemo trpjeti laži, možemo trpjeti klevete, ali baš optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti! - poručio je Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/grmojine-optuzbe-o-veleizdaji-nedopustive-su-klevetnicke-uvrede

Most Mržnje

Naglasio je pritom da se radi o kontinuiranom doprinosu Mosta govoru i spirali mržnje.

- U svom odgovoru vrlo sam jasno rekao da ni ja kao predsjednik Vlade, ni ova Vlada, a ni vladajuća stranka, a to je HDZ, neće dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi Most.

Predsjednik Plenković zaključio je da je odgovornost Vlade puno veća i važnija za toleranciju i suživot u hrvatskom društvu.

- Ne želimo da se kao plodovi takvih nastupa dogode problemi u realnom životu naših sugrađana. Ključno je napraviti razliku između ozbiljnih i odgovornih političkih aktera te politikanata na hrvatskoj sceni.