Poljoprivrednik Mladen Šolčić pitao jepredstavnike HDZ-a hoće li u prvoj godini ulaska u Europsku uniju Hrvatskadobiti punu financijsku omotnicu, što druge zemlje nisu imale. Odgovarajući nataj upit član Predsjedništva HDZ-a Petar Čobanković potvrdio je da će Hrvatskaimati puni iznos financijske omotnice za prvu godinu članstva što nikome dosadanije uspjelo. Mi dolazimo u prvoj godini do onoga što su u drugim zemljamaostvarivali kroz četiri do šest godina, kazao je Čobanković.

Postoji li mogućnost da se status pripadnikanarodne zaštite riješi zakonskim putem bez materijalnih troškova već kaomoralni čin za sve njih, upitao je Ivan Posilović, predsjednik Udrugedragovoljaca narodne zaštite Hrvatske. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosorpozdravila je prijedlog i pozvala predstavnike udruge da predlože konkretnekonture takvoga zakona kako bi ga raspravili i predložili njegovo donošenje.

Što će biti s nama i našim mirovinama kadauđemo u EU, upitao je Marko Cvitković, dragovoljac i invalid Domovinskog rata.Ulaskom u EU neće se ništa mijenjati, poručila je predsjednica Kosor navodećida mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, zatočenih inestalih branitelja nikada nisu bile predmetom zahtjeva za izmjenama tijekompregovora s EU.

Hoćete li nastaviti istrage vezane uzkomunističke zločine i zabraniti simbole totalitarnih režima, ne samo NDH, veći komunističke petokrake i ostalo, upitala je predsjednica Udruge Nezavisnidragovoljci Hrvatske Slavica Hruškar. HDZ-ov ministar Tomislav Ivić odgovorioje kako će se nastaviti istrage zločina iz komunističkog razdoblja jer svi kojisu počinili zločine za njih moraju odgovarati. HDZ-ov ministar TomislavKaramarko odgovarajući je podsjetio kako je upravo aktualna Vlada pokrenulaobradu komunističkih zločina.  „Miobrađujemo zločine svih totalitarizama. To je započela ova Vlada i u idućemmandatu ćemo to nastaviti“, najavio je Karamarko.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udrugaHrvatske Miroslav Filipović upitao je što se može poduzeti da domaća hranazavrši na domaćim policama trgovina. Ulaskom u EU imat ćemo značajno većepoticaje u poljoprivredi, što će povećati konkurentnost naše poljoprivredneproizvodnje, a time će se stvoriti pretpostavke za povećanje proizvodnje,odgovorio je Petar Čobanković navodeći da od 2013. godine za hrvatskupoljoprivredu dolazi značajno bolje vrijeme kada će se na pravi načiniskoristiti svi naši potencijali, a naši će poljoprivredni proizvodi bitiplasirani snažnije i na vanjska tržišta.

Što nas čeka u sljedećem mandatu Vlade,upitala je predstavnica državnih službenika Melita Štrbić kazavši kako su upravo državnislužbenici oni koji spremno prihvaćaju rezove i vrijedno rade. Završetkapregovora s EU ne bi bilo da nije bilo državnih i javnih službenika, kazala jepredsjednica Kosor te dodala: „Otpuštanja neće biti!“.  Nismo otpuštali ni u doba najveće krizeiako je pritisaka bilo, podsjetila je predsjednica HDZ-a. Oni koji dobro istručno rade svoj posao ne trebaju strahovati od otpuštanja, poručila je.

U ime Hrvatske udruge poslodavaca – udrugemalih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić je pohvalio najavljene mjere uprogramu koje su usmjerene snaženju malih i srednjih poduzetnika te posebnomjere za suzbijanje nelikvidnosti. Predložio je konkretne mjere kao što jemogućnost da reinvestirana dobit uđe u olakšice te pozvao na učinkovit radDržavnog inspektorata. Zahvaljujući na podršci HDZ-ov ministar Đuro Popijačnajavio je da će i dalje posebna pozornost usmjeravati upravo na olakšanjeposlovanja malih i srednjih poduzetnika. Što se tiče Državnog inspektorata  radi se na kadrovskim pojačanjima kojabi trebala dovesti i do veće učinkovitosti, najavio je Popijač.

Proizvođač tuna Milan Mandić zanimao se zasredstva koja bi hrvatskim ribarima trebala dopasti ulaskom u EU i načinnjihova trošenja. Kroz pregovore iz europskog ribarskog fonda osigurali smo 30milijuna eura i imamo obvezu na to osigurati u našemu proračunu dodatnih 25posto, odnosno 7,5 milijuna kuna, odgovorio je Petar Čobanković navodeći da ćesredstva biti korištena za restrukturiranje sektora ribarstva i investiranje utaj sektor. Želimo stvoriti hrvatskim ribarima uvjete kakve imaju njihoveeuropske kolege, poručio je Čobanković.