(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na aktualne teme u proteklome tjednu.

Pokazatelji još bolji od planiranih!

Najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku i Eurostata o suficitu opće državu i smanjivanju javnog duga ocijenio je pozitivnima te istaknuo kako bi dug trebao i dalje padati, ali da treba vidjeti kakve će reperkusije na financijsko stanje imati jamstva Uljaniku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/podaci-za-2017-jos-bolji-od-planiranih-suficit-od-315-milijardi-kuna-pad-udjela

- Suficit opće države za 2017. iznosi 3,15 milijardi kuna, dakle, veći je od naših procjena! To je još jedna potvrda da odgovorno vodimo javne financije i zemlju! - naglasio je i dodao da je država uprihodila više nego što je potrošila unatoč svim izazovima i velikom poreznom rasterećenju, koje se i dalje nastavlja.

A 2015. godine, nakon SDP-ova mandata, nije se moglo niti sanjati o suficitu. Deficit je iznosio astronomskih 10,7 milijardi kuna!

Javni dug i dalje smanjujemo!

U prilog dobrim rezultatima govori i podatak o javnom dugu, koji je na kraju prošle godine pao na 77,5 posto BDP-a, na najnižu razinu od njegove nekontrolirane eksplozije „zaslugom“ diletantske SDP-ove Vlade. Od SDP-a smo, vrijedi se podsjetiti, naslijedili javni dug od - 86,7%!

- Po našim projekcijama on bi se do kraja godine trebao smanjiti na oko 74,5 posto. S tim da još treba vidjeti kakve će reperkusije na naše financijsko stanje imati jamstva za Uljanik grupu, o čemu ćemo danas čuti izvješće ministra Zdravka Marića.

SDP-ovci, vidite da se može, unatoč pustoši koju ste ostavili za sobom!

ZA pravedni izborni zakon u BiH

Govoreći pak o prošlotjednom sastanku Europskog vijeća, izdvojio je svoju važnu poruku o Bosni i Hercegovini, kada je europskim državnicima iznio činjenicu da su se na nedavnim izborima, već treći put, bošnjačkim inženjeringom prekršili principi Daytonskog sporazuma.

Ponovio je da to nije dobro ni za funkcioniranje Bosne i Hercegovine ni za ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

- Ovakvom vrstom senzibiliziranja želim potaknuti naše partnere unutar Europske unije da pomognu donošenju pravednoga izbornog zakona u BiH, koji bi trebao osigurati legitimnu zastupljenost sva tri naroda u svim institucijama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pojasnio-sam-da-je-na-izborima-u-bih-izigran-duh-daytona-vecina-je-shvatila-dimenziju

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-porucio-zvizdicu-imam-sva-legitimna-prava-upozoravati-na

140. obljetnica Crvenog križa

Od ostalih tema, izdvojio je obilježavanje 140. obljetnice Hrvatskoga Crvenoga križa, izrazivši zahvalnost na požrtvovnosti svim volonterima koji pomažu našim najugroženijima sugrađanima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-i-jandrokovic-u-humanitarnom-projektu-uz-nas-niste-sami-povodom-140