Hrvatska će i dalje odlučno sprječavati ilegalne migracije, a naša će policija čvrsto štititi granicu. Nakon Globalnog kompakta naša se nacionalna politika neće ni u čemu promijeniti, RH će samostalno i suvereno odlučivati što u vezi s migracijama smatra regularnim, a što ne! - poručio je ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović iz Marakeša, gdje su predstavnici više od 150 država, bez službenog glasovanja, prihvatili UN-ov Globalni kompakt o sigurnim i regularnim migracijama.

- Budućim generacijama ne smijemo ostaviti otvorena pitanja i stoga trebamo naći dugotrajno rješenje sa zemljama iz kojih migranti dolaze. I jedino na tom fonu treba gledati na „Marakeš“ - da se za globalni izazov počne tražiti globalno rješenje. Ujedinjeni narodi su to propustili, nažalost, učiniti prije. Da se UN ranije bavio migracijama, možda bi se izbjegla velika kriza iz 2015. godine - dodao je Božinović.

Ne želimo da se ponovi 2015. godina!

Moramo iskoristiti alate koje imamo i kao članica UN-a i kao članica EU-a - dodao je - kako bismo utjecali na to da se europska politika angažira prema zemljama iz kojih dolaze migranti.

- Europa nije uvijek i na vrijeme bila svjesna izazova koji su joj pred vratima, i ne želimo da se ponovi 2015. godina! Kad migranti dođu na europsku granicu, onda ne možete riješiti problem, zapravo rješavate samo posljedice - zaključio je Božinović.

https://vijesti.hrt.hr/477120/marakes-glavni-tajnik-un-a-otvorio-konferenciju-o-migracijama