U Središnjici je danas održan sastanak predsjednika Tomislava Karamarka s čelnicima partnerskih stranaka iz Domoljubne koalicije. Nakon sastanka, izjave za mnogobrojne okupljene medije dali su predsjednici - Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) prof. dr. Goran Dodig, HSP-a „Dr. Ante Starčević“ Ivan Tepeš, Hrasta Ladislav Ilčić i Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg. 

Donosimo njihove ključne poruke:

DODIG: Najprirodnija situacija - da vladu formira Domoljubna koalicija skupa s Mostom!

Na poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sastali smo se danas - gdje nas on izvijestio o aktivnostima koje je imao zadnjih dana, dakle nakon izborne noći. Svi smo, kao koalicijski partneri, bili jako zadovoljni. Na istim smo oni pozicijama koje smo imali u kampanji. Domoljubna koalicija je dobila najveći broj mandata. Veliki rezultat je ostvario Most. Respektiramo ih kao ljude, političku opciju i njihov broj mandata. Bila bi najprirodnija situacija da vladu formira Domoljubna koalicija skupa s Mostom. Kako i na koji način - ovisit će o našim konceptualnim razgovorima. 

Za promjene - za jaku Hrvatsku

Hrvatskoj je potreban ozbiljan razgovor. Zanimaju nas, uistinu, reforme - o njima smo govorili tijekom izbora. Za razliku od SDP-ove koalicije. Mi smo za promjene - koje će donijeti dobro svima. I Most i mi hoćemo promjene. Kad zbrojite glasove Mosta i Domoljubne koalicije - dvije trećine građana to hoće. Zajedno možemo napraviti dobre stvari. Ovo je vrijeme kada svatko mora preuzeti odgovornost, a iz Mosta su pokazali da su na to spremni.

TEPEŠ: Konstruktivno o programima!

Poštujemo volju birača, držimo do homogenosti Mosta. Sukladno tome - nastavljamo razgovore. Za razliku od Milanovića koji ne poštuje volju birača, ide na razbijanje Mosta. To mu nije prvi put - radio je to, primjerice, s Holy i g. Glogoškim. To su njegove ustaljene metode. Mi idemo konstruktivno - poštujemo volju birača koji su u tolikom broju dali potporu Mostu. Razgovori traju - temelje se na programima. I to je ono što je bitno. Dvije trećine građana želi promjene. 

ILČIĆ: Suradnja Domoljubne koalicije i Mosta - logična!

Na sastanku koalicijskih partnera je dogovoreno da personalna rješenja nisu ni uvjet niti su u prvom planu. Već program. Domoljubna koalicija je dobila najveći broj mandata. Most je ostvario odličan rezultat. Te dvije liste su govorile o reformama. O programu. S druge strane, SDP-ova koalicija bila je protiv reformi. Zaključak se nameće samo po sebi - suradnja Domoljubne koalicije i Mosta je logična. Program je, dakle, ključan. 

HRG: Čvrsta i stabilna većina - ekspertna vlada!

Gospodin Karamarko nas je izvijestio o čemu je razgovarao s Mostom. Držimo se toga da smo kao koalicija relativni pobjednik izbora. Želimo zajedništvo i da se Most priključi pobjednicima. Želimo čvrstu i stabilnu većinu - koja će moći na temelju programa formirati ekspertnu vladu. Te rješavati probleme. S Mostom će biti sastanci na programskim osnovama - da se stave programi i vidi se što se može napraviti u reformama u gospodarstvu. U kampanji smo rekli da smo za reforme i napraviti dobre stvari. A Most je rezultat traženja reforme.