(VIDEO) Jedan od kapitalnih projekata je dječja bolnica u Novom Zagrebu. Uvijek je dobro da ona bude spojena uz opću bolnicu. Područje Velesajma je neiskorišten prostor, treba ga staviti u funkciju. S kvalitetnim povlačenjem novca iz EU fondova možemo napraviti preraspodjele prema kapitalnim projektima, a prireze ćemo do kraja mandata smanjiti na 15 posto - istaknuo je, između ostalog, naš kandidat za zagrebačkog gradonačelnika prof. dr. sc. Drago Prgomet u gostovanju u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HTV 1 (urednik i voditelj: Aleksandar Stanković).

Gostovanje možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo neke od ključnih poruka:

O projektima

Jedan od kapitalnih projekata je dječja bolnica u Novom Zagrebu. Uvijek je dobro da ona bude spojena uz opću bolnicu. Moramo biti pošteni i priznati da sveučilišna bolnica u Blatu nikada neće biti pretvorena u bolnicu. Infrastruktura koja je građena za bolnicu prije 30 godina sada ne odgovara standardima za bolnice, pitanje je koliko je ona očuvana, mislim da od toga neće biti ništa. Područje Velesajma je neiskorišten prostor, treba ga staviti u funkciju. Nije realno očekivati da će ikad biti opet kao u vrijeme bivše Jugoslavije. Dio također možemo pretvoriti u inkubator za mlade poduzetnike. Ne mogu još reći koliko košta, ali to ne bi bio samo projekt Grada Zagreba, nego i Vlade.

O poziciji Zagreba

Zagreb u europskom kontekstu ne stoji dobro. Bandić ne uspoređuje Zagreb s drugim europskim metropolama, a često kaže da je Zagreb u Hrvatskoj bez konkurencije. To je točno, ali je to kao da uspoređujete dvometraša i čovjeka od metar i pol - tko će lakše zakucati. U kulturi življenja, školovanju, ekologiji i prometu smo na začelju u Europskoj uniji.

O anketama

Ne podcjenjujte snagu HDZ-a i moju snagu i ambiciju da postanem gradonačelnik Zagreba. Da ankete kroje izborne rezultate, Clinton bi bila predsjednica SAD-a, a Josipović Hrvatske. Ostavimo ankete, rezultati se broje 21. svibnja, to će biti konačan rezultat. A rezultati će biti više nego dobri. Jasan politički integritet je moja prednost.

O Hasanbegoviću

Nije Hasanbegović problem, ali činjenica je da kolegijalnost nalaže, barem ona politička, kad izaberete kandidata, da stanete iza njega. Izbori su najvažniji proces u funkcioniranju političkih stranaka. Nemamo mi strah od toga, žao mi je da Hasanbegović nije pokazao hrabrost kad je njegova generacija odlazila ratovati, on se naslikavao s posuđenim braniteljskim kapama. Svatko bi trebao iz vlastitog života i aktivnosti iznositi ideje i prijedloge. Ovdje se pokušava nametnuti jedna paradigma domoljublja, dok je ona praktična bila u drugom planu.

O Esih i Karamarku

Bruna Esih je kandidat Tomislava Karamarka i njegove platforme. Ja sam toj platformi u prošlosti rekao - ne. Esih je jedna od mojih protukandidatkinja i to je to.

O poreznom rasterećenju

Stranke desnog centra obično se zalažu za smanjivanje nameta malim poduzetnicima. Ova Vlada je krenula s poreznim rasterećenjem, to se već osjetilo na plaćama. Problem je i povlačenje sredstava iz EU fondova. S tim možete napraviti preraspodjele prema kapitalnim projektima. Prireze ćemo smanjiti na 15 posto do kraja mandata. Svatko kome ostane nešto u džepu znat će to iskoristiti bolje nego da mu grad troši novac. Pratit ćemo skidanje parafiskalnih nameta.

O reformi obrazovanja

HDZ nikad nije odustao od toga da se provede kurikularna reforma. Ako nema Jokića, netko to treba preuzeti i voditi. To je nešto što je ključno i što treba napraviti.

O Agrokoru

Digla se nepotrebna buka oko toga što se Vlada upliće. Najveća vrijednost ove Vlade je društvena i politička stabilnost. Raste BDP, bolji je rejting, kamate na zajmove su sve bolji, pustiti da se u Hrvatskoj dogodi nešto s firmom koja ima 3 posto BDP-a, bilo bi neodgovorno. Kad se General Motors tresao, Obama je intervenirao. Ne bi ni Merkel stajala po strani da se trese T Com i drugi. Mi kad želimo sačuvati stabilnost to ne valja, a kad drugi to rade, to valja. Važno je da se sačuvaju radna mjesta i koncern.