Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić danas je - nakon sastanka Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta u Hrvatskom saboru - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, usuglašavanje cjelovitog rješenja u odabiru kandidata za zamjenike i pomoćnike ministara, zajednički i odgovoran rad za boljitak Hrvatske Domoljubne koalicije i Mosta…

Donosimo ključne poruke:

O najboljim rješenjima

Ovo je ozbiljan i odgovoran posao - moramo mu pristupiti cjelovito. Ne želimo nikakva parcijalna rješenja. Postigli smo suglasje i dogovorili se oko kvota te načina kasnijeg rada i djelovanja. Od sutra će, dakle, krenuti razgovori - prvo koordinacija s ministrima, a onda će Vijeće za suradnju predlagati ministrima potencijalne kandidate s kojima će ministri obaviti intervjue. A nakon tih intervjua, ministri će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima. Te će to predložiti na sljedećoj sjednici Vlade RH. Postigli smo suglasje da se ne rješava parcijalno - već da to bude u jednom cjelovitom rješenju. Do sjednice Vlade RH ćemo odraditi sve predradnje, koordinacije i intervjue s kandidatima i ministrima.

O javnim poduzećima

Idemo korak po korak: prvo se rješavaju izvršne funkcije u ministarstvima, a onda ćemo tijekom ovih dana razgovarati o javnim poduzećima. Bivša je vlast itekako, da se tako izrazim, ostavila „nagazne mine“. Nedemokratski su u vrijeme izbora donosili (pod)zakonske akte - koje sljedeću vlast dovodi u situaciju da im se „vežu ruke“. A prije toga su odradili sve po onim aktima - gdje su postavili svoje ljude temeljem političkih imenovanja.

O odgovornosti

Kvote su usuglašene. Ali, nemojmo se baviti perifernim stvarima. Bitno je da je večeras postignuto suglasje i da napokon krenemo rješavati probleme. Zamolio bih vas da nas nakon sljedećeg tjedna, kada to napokon krene, pratite u stopu, da nas kritizirate tamo gdje nismo dobro radili, te na taj način budete jedan korektiv. I nama i izvršnoj vlasti - da se ne bavimo više perifernim temama koje ne zanimaju građane. Shvatimo sve dužnosnike u Vladi kao osobe koje nose križ i odgovornost za budućnost svog naroda i države.

O boljitku Hrvatske

Dvije trećine je hrvatskih građana izabralo aktualnu vlast. Zajedno smo preuzeli odgovornost za upravljanje Hrvatskom - kao takvi ćemo (zajedno) obnašati sve one poslove i zadaće u nadležnim ministarstvima. Neće biti, dakle, nikakvo „moje“ ili „vaše“ ministarstvo - kao što je radila bivša vlada. Konkretno - potpredsjednik vlade koji je bio zadužen za gospodarstvo nije uopće imao nadležnost nad ministrima u svom resoru. Ne dolazi u obzir više takvo nešto! Naš zajednički cilj je boljitak Hrvatske.