(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 27. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, između ostalog, prijedlog odluke o donošenju Smjernica politike državnih potpora za razdoblje od 2017. do 2019.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju komentirao, među ostalim, tragični teroristički napad u Londonu, svečano otvorenje Zračne luke „Franjo Tuđman“, skorašnju 60. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora…

Sućut, solidarnost i borba protiv terorizma

Odmah na početku uvodnog izlaganja, predsjednik Plenković izrazio je još jednom sućut britanskoj Vladi u povodu terorističkog napada na London - koji je odnio ljudske žrtve.

- To nam je još jedna pouka da - uz solidarnost i sućut prema našim prijateljima u Ujedinjenoj Kraljevini - vodimo računa o sigurnosti i zajedničkoj suradnji u borbi protiv terorizma. Tome će, siguran sam, doprinijeti naš kontinuirani rad na koncepciji Domovinske i nacionalne sigurnosti.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-uputio-brzojav-sucuti-britanskoj-premijerki-theresi-may/20347

Zračna luka „Franjo Tuđman“

Osvrnuo se i na svečano otvorenje Zračne luke „Franjo Tuđman“ te poručio da će Vlada RH nastaviti razvijati prometnu infrastrukturu, a sve u cilju razvoja hrvatskog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najmanje-sto-smo-mogli-uciniti-za-dr-franju-tudmanu-jest-da-ova-predivna-zracna

- Želim zahvaliti svim prethodnim Vladama koje su sudjelovale u realizaciji projekta Međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman“ - koju smo svečano otvorili prije dva dana. Zahvaljujem i ministru Olegu Butkoviću. Dobili smo nova vrata Hrvatske koja će pridonijeti razvoju gospodarstva, ukupnom razvoju hrvatskog turizma te boljoj povezanosti sa zemljama na jugoistoku Europe. Jer, ovakva zračna luka ima sve kapacitete postati pravi „hub“ za ovaj dio Europe. Nastavit ćemo s modernizacijom i splitske zračne luke i one dubrovačke - za nekoliko ćemo dana potpisati drugu fazu - ali i ostale infrastrukture, cestovne i željezničke - koje zahtijevaju ozbiljan iskorak naprijed. Naravno, tu je i Pelješki most.

https://vlada.gov.hr/vijesti/stigla-potvrda-neovisne-kontrole-kvalitete-iqr-peljeskom-mostu-pozitivno-misljenje-i-85-sredstava-iz-eu/20329

Susret s povjerenikom Hoganom

U Banskim dvorima predsjednik Plenković danas će se susresti s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Philom Hoganom. Uz predsjednika Vlade bit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

- Njegov je posjet izrazito koristan s obzirom na važnost koju ima poljoprivreda u europskom proračunu, a osobito u Hrvatskoj. Sve više sredstava i subvencija našim poljoprivrednicima dolazi iz europskog proračuna - što nam itekako koristi. Dobro je da je ovaj posjet uslijedio nakon delegiranog akta Europske komisije koji je za Hrvatsku - posebice za Istru - pozitivno riješio pitanje terana.

https://vlada.gov.hr/vijesti/komisija-objavila-delegirani-akt-o-teranu/20332

Odgovorno, optimistično i predano

Ovog tjedna održane su u Zagrebu dvije konferencije - jedna o budućnosti Hrvatske, druga pak o budućnosti Europe. Kao što znate, predsjednik Plenković u govoru se na obje te konferencije obratio okupljenima te poslao snažne poruke.

- Poruka koju naša Vlada šalje jest predanost ciljevima iz našeg programa. Čvrsto smo opredijeljeni za stabilnost zemlje, ustrajni da budemo pokretač pozitivnih društvenih promjena. Tu je i poruka optimizma. Stoga očekujem od svih članica i članova Vlade RH nastavak odgovorne fiskalne politike - i to potezima koji će pridonijeti rastu hrvatskog gospodarstva, društvenoj solidarnosti, jačanju povjerenja u institucije države... Time ne šaljemo samo poruku pravne sigurnosti, nego i poruku da sve institucije trebaju, prije svega, služiti na dobrobit naših ljudi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vidim-hrvatsku-kao-zemlju-probudenog-optimizma-zemlju-ponosnih-ljudi-stabilnosti

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ucinkovitim-povlacenjem-novca-iz-europskih-fondova-osnaziti-svijest-o-koristi-koju-donosi

Europski novac za konkretne projekte

Danas će tako biti potpisano i nekoliko projekata - (su)financiranih iz proračuna Europske unije - koji se odnose na kulturnu baštinu i domove zdravlja.

- Riječ je, naime, o 43 milijuna kuna iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dakle još jedan način konkretne koristi apsorpcije europskih sredstava. Molim da sva ministarstva precizno identificiraju sva „uska grla“ koja moramo riješiti - kako bi ta apsorpcija bila još bolja.

Osigurati likvidnost Agrokora

Vezano za situaciju u najvećem hrvatskom poslodavcu, kompaniji Agrokor, predsjednik Plenković naglasio je da se Vlada RH ponaša ozbiljno i odgovorno.

- Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju i u Agrokoru. Ponovit ću - Vlada RH se ponaša odgovorno, u okviru zakonskih mogućnosti. Težimo osigurati likvidnost kompanije te njeno kvalitetno restrukturiranje i dugoročnu održivost. Vodimo dijalog sa svim relevantnim dionicima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/problemu-agrokora-pristupamo-ozbiljno-i-odgovorno-u-cilju-gospodarske-i

60. obljetnica Rimskih ugovora

Plenković je najavio da će u petak i subotu sudjelovati na velikom sastanku šefova država i vlada - posvećenom 60. obljetnici Rimskih ugovora.

- Riječ je o bitnom, referentnom sastanku za budućnost Europe. Usvojit će se Rimska deklaracija, svojevrsna agenda koja bi trebala fokusirati naše zajedničke aktivnosti s partnerima u EU. Kako, dakle, ojačati europski projekt usprkos negativnom referendumu u Ujedinjenoj Kraljevini. Za Hrvatsku je važno pokazati odgovornost i poslati poruku da se u budućem razvoju europskog projekta treba ravnopravno gledati na sve države članice. Bez obzira na činjenicu da Europa s više brzina postoji, takva Europa mora biti otvorena i uključiva za sve - da odaberu mogućnost tješnje suradnje i integracije. Napominjem da će nas u petak primiti papa Franjo. To je važna i lijepa poruka u ovom kontekstu - čemu se posebno veselim.

Za sport bez huliganizma

Vezano za nogometnu utakmicu između reprezentacija Hrvatske i Ukrajine, koja će se odigrati u petak, predsjednik Plenković apelirao je na navijače da sve prođe u sportskom ozračju, bez huliganizma.

- Apeliram na sve hrvatske navijače da ta velika sportska manifestacija prođe u kulturnom, lijepom, sportskom i fer ozračju te da sport bude ono što treba biti - ugoda i prigoda za sve naše ljude da navijaju za Hrvatsku, za naše igrače koji su nam toliko puta već donijeli veselja. Apeliram i na Hrvatski nogometni savez i sve naše institucije da vode računa o sigurnosti i uspješnoj organizaciji ovoga važnog događaja.