Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje u glavnom estonskom gradu Tallinnu na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije: „Tallinn Digital Summit“. U pratnji predsjednika Plenkovića je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Nema govora o „pritisku Vlade“

U izjavi za brojne okupljene novinare, uoči dolaska u „Tallinn Creative Hub“, predsjednik Plenković osvrnuo se na nove objave na blogu Ivice Todorića. Kako je istaknuo, ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije o realnosti prije šest mjeseci.

- Nema nikakva govora o „pritisku Vlade“. Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH se, prije svega, mogao aktivirati jedino uz privolu uprave, a ne Vlade. Ne bi bilo dobro da sada dođe do neke kolektivne amnezije, da se u roku od šest mjeseci zaboravi realnost u kojoj je kompanija u tom trenutku bila te se zaboravi ono što je najvažnije, ono zbog čega je zakon i donesen - zbog domino efekta koje je kriza u Agrokoru moglo imati na cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Spašena radna mjesta

Dodao je da je jučer na sjednici Vlade RH već elaborirao koji su sve scenariji za rješavanje krize u Agrokoru bili na stolu, a odabran je onaj jedini ispravan.

- Mi smo tu mirni, radimo ono u što smo sigurni da je dobro. Na sjednici Vlade RH sam rekao koji su sve scenariji bili na stolu - odabrali smo scenarij koji je jedini bio ispravan. Činjenica je da kompanija funkcionira, turistička sezona je bila odlična, radna mjesta su sačuvana, isplaćeni su OPG-ovi, isplaćuju se dobavljači.. i to mi daje za pravo reći da je ono što smo napravili bilo dobro. Ključno jest da se taj proces nastavi i da dovede do nagodbe. To je ono što mene zanima kao predsjednika Vlade koji odgovara za ukupno funkcioniranje Hrvatske i našeg gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-restrukturiranju-agrokora-ovisi-i-investicijski-rejting-nastavljamo-stititi-nase

Ništa se nije promijenilo

Na pitanje novinara koji su Todorićevi motivi za napade, predsjednik Plenković je odgovorio da ne vidi što se to promijenilo od početka travnja do prije nekoliko dana.

- Ako je postojao neki problem, on se mogao anticipirati i prije 6, 8, 12 ili 16 tjedana.

DIGITALNA BUDUĆNOST EUROPE

Estonsko predsjedništvo Vijeća EU, u suradnji s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Europskom komisijom, organizira sastanak na vrhu u Tallinnu o digitalnoj budućnosti Europe, na kojem su se okupili šefovi država ili vlada Europske unije.

Sastanak na vrhu u Tallinnu o digitalnoj budućnosti trebao bi biti platforma za pokretanje rasprava na visokoj razini o planovima za digitalne inovacije kako bi se Europi omogućilo da narednih godina ostane predvodnica tehnološkog napretka i digitalnog razvoja u globalnom svijetu.