Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković jučer je u Antunovcu (Osječko-baranjska županija) - gdje je bio na humanitarnoj akciji „Dani dobrote, prijateljstva i pjesme“ i utakmici veterani NK „Viteza“ i zvijezde Vatrenih - dao izjavu za brojne okupljene medije.

Komentirao je, između ostalog, kvalitetu programa i ljudi naše stranke koja jamči stabilnu Vladu, modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci, konstantnu skrb za prava Hrvata izvan Hrvatske…

Donosimo ključne poruke:

O BUDUĆOJ VLADI

Ne želimo nikakve nove eksperimente za državu, birače i građane - svi žele stabilnu izvršnu vlast, jasnu parlamentarnu većinu te je zbog toga 11. rujna relevantan datum. Nemojte bacati glasove. Glasajte za stranke matice, snažne, državotvorne stranke. Ovakav HDZ - s ovakvim ljudima i programom - jamči stabilnu Vladu. Zbog toga nam treba pobjeda u koju sam uvjeren. Prema tome, suradnja nakon izbora dolazi u obzir sa strankama sličnog svjetonazora i programa.

O INA-i I MODERNIZACIJI RAFINERIJA

Strateški interes hrvatske države je očuvati interese u INA-i kao nacionalnoj naftnoj kompaniji. Zaštitit ćemo interese u INA-i, ispuniti obveze iz međudioničarskog ugovora te ćemo inzistirati na modernizaciji rafinerija u Sisku i Rijeci. Želimo pokazati stabilnu ulogu u gospodarstvu, u kojoj neće biti gubitaka radnih mjesta nego će ona generirati nova radna mjesta u Hrvatskoj.

O PRAVIMA HRVATA U SRBIJI

HDZ-ova Vlada će inzistirati da se Ugovor o bilateralnoj zaštiti manjina iz 2003. poštuje. Posebice kada je riječ o fiksnoj zastupljenosti barem jednog zastupnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije, ali i u obrazovanju, kulturi te proporcionalnoj zastupljenosti u ostalim predstavničkim tijelima. Posvećujemo veliku pažnju Hrvatima izvan Hrvatske - HDZ na svojoj listi ima predstavnika Hrvata iz Srbije.

O REFERENDUMU U REPUBLICI SRPSKOJ

Referendum je destabilizirajući. U drugom koraku vrlo lako može dovesti do odcjepljenja Republike Srpske od BiH, što bi značilo destabilizaciju prijateljske, susjedne zemlje koja nam je vanjskopolitički prioritet.