Ali, na ucjene HDZ neće pristati. Mora se znati tko je većinski, a tko manjinski partner * Dobro je što se pojavio Most da malo razdrma uspavani politički establišment * Svi razgovori koje je Milanović vodio iz njegova su tabora iscurili u javnost, jedino moj nije. I to zato što sam mu rekao da neće biti moj kandidat za premijera, bez obzira na slatkorječive ponude * Moguće je da sam meta SDP-ovih napada i zato što se zalažem protiv amerikanizacije zdravstva * Odlično se osjećam nakon povratka u HDZ! - naglasio je naš kandidat u VI. Izbornoj jedinici Drago Prgomet u razgovoru za Večernji list. Intervju prenosimo u cijelosti, zajedno s kraćim uvodom novinarke Ive Puljić-Šego: 

Dr. Drago Prgomet vratio se u HDZ, smatra da nema prepreka za suradnju HDZ-a i Mosta, ali da se mora znati tko je većinski, a tko manjinski partner.

U SDP-u su najavili da će posebno napadati Most, ali i vas i tehničkog ministra zdravlja Darija Nakića.

Imponira kada ste osoba koja će biti predmet napada cijele jedne stranke. To je legitimno političko pravo, samo se nadam da će, za razliku od dosadašnjih napada Zorana Milanovića na Andreja Plenkovića, ovaj put to biti na razini civiliziranog političkog sučeljavanja bez spominjanja roditelja. Moguće je da sam meta napada i zato što se zalažem protiv amerikanizacije zdravstva i za jasno odvajanje privatnog i javnog u zdravstvu.

Jeste se nešto posebno zamjerili Milanoviću, posebno nakon sastanka koji je osvanuo u medijima?

Bio sam tada na mjestu i u vrijeme koje je Milanović predložio. O razgovoru sam već rekao sve što sam imao reći, a on može o njemu također govoriti ako želi. Svi razgovori takve vrste koje je Milanović dosad vodio iz njegova su tabora iscurili u javnost, jedino moj nije. Vjerojatno ima ozbiljne razloge zašto ne želi otkriti što sam mu tu večer rekao.

Što ste mu tada rekli?

Da neće biti moj kandidat za premijera, bez obzira na njegove slatkorječive ponude.

Mislite da je razgovor s braniteljima Milanović sam pustio u javnost?

Potpuno sam siguran u to i jedino što mogu reći jest to da je riječ o lošem predizbornom političkom igrokazu.

Bili ste član Mosta, pa ste se vratili u HDZ, možete li se s Božom Petrovom zamisliti u Vladi?

Ne vidim ozbiljne prepreke suradnji HDZ-a i Mosta nakon izbora na principima međusobnog uvažavanja, dogovora i povjerenja. Dakle, na principima svega onoga što je nedostajalo bivšoj Vladi. Sebe ne vidim kao čovjeka koji tu može biti problem. Vjerujem da je Most sada organizacijski i iskustveno jači nego prije godinu dana i da može prihvatiti političku realnost.

Smatrate li Most i dalje dobrom opcijom?

Sada sam koncentriran na HDZ-ovu kampanju, a nakon izbora ćemo vidjeti tko će što predlagati, ali na ucjene HDZ neće pristati. Mora se znati tko je većinski, a tko manjinski partner.

Kako se osjećate nakon povratka u HDZ?

Odlično. Sve ovo vrijeme nisam odustao od svojih principa, u HDZ-u se nije promijenio samo prvi čovjek stranke, nego se promijenila i politika s kojom se nisam slagao.

HDZ je vaše prirodno okružje?

Jest, ali ne žalim što sam bio u Mostu. Dobro je što se pojavila ta opcija da malo razdrma uspavani politički establišment. I u Mostu sam zagovarao ista načela.

U HDZ-u ima i nezadovoljnih vašim povratkom?

Ne bi bilo normalno da svi imaju isti stav o mom povratka, ali očekujem, ako netko misli da je to loš potez predsjednika stranke, da to javno i kaže.