Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji „Dan velikih planova“ poslovnog tjednika Lider u zagrebačkom Hotelu Westin. Nakon završetka konferencije, odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Ni kao predsjednik HDZ-a ni kao predsjednik Vlade nemam nikakvog ni razloga ni motiva - kad je riječ o transparentnosti - da se opstruira i najmanja sitnica. Ali, ne želimo da rad bilo kakvog povjerenstva utječe na aktivnosti pravosudnog sustava - niti da se osnivanjem povjerenstva uvjetuje izbor novih ustavnih sudaca. Nije dobro da u najvišem predstavničkom tijelu Republike Hrvatske pojedine stranke ucjenjuju, vežu izbor ustavnih sudaca s nekim drugim odlukama. To su odvojene stvari - i takve će i ostati.

O SPAŠAVANJU GOSPODARSTVA

Vlada RH, koja je najodgovornija za stanje u zemlji, suočena s krizom Agrokora i prijetnjom kraha najvećeg gospodarskog subjekta u Hrvatskoj imala je nekoliko mogućnosti. Prva, ne raditi ništa, reći da je Agrokor privatna kompanija te sve prepustiti slobodnom tržištu i stečajnom postupku - pa što rijeka odnese. Druga, na neki kreativan način iznaći i dati još malo novca koncernu - pa se za tri mjeseca nađete u istoj situaciji. Treća, opcija nacionalizacije nije dolazila u obzir u zemlji zapadne civilizacije kakva je Hrvatska.

Jedino je rješenje, dakle, bilo spriječiti krah kompanije, gubitak tisuća radnih mjesta i nekontroliranu lančanu reakciju na čitavo hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav. I svi su ti ciljevi ostvareni! Proces restrukturiranja se odvija, gospodarstvo funkcionira, sačuvana su radna mjesta, ljudi i dalje rade i proizvode.

O KAZNENOJ PRIJAVI PROTIV VLADE

Ne znam stoji li Ivica Todorić iza anonimne kaznene prijave. Nije na meni da ocjenjujem kaznene prijave - na policiji i DORH-u jest da se time bave.

O RACIONALIZACIJI ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Sasvim je jasno da novih poreznih opterećenja neće biti! Racionalizacijom sustava želimo naći rješenja koja bi smanjila troškove u zdravstvu. Činjenica je da moderno zdravstvo dosta košta. Koštaju lijekovi, usluge, a i moderni uređaji koji su ključni za dostupnost zdravstvenih usluga. Toj će temi Vlada pristupiti u sklopu naše politike fiskalne konsolidacije.