Predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje prof. Tomislav Đonlić i predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. Radovan Fuchs uputili su zajedničko priopćenje u povodu najave ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara da se prosvjetnim djelatnicima možda neće isplatiti plaća. Oštro kritiziraju rad nesposobne vlade i dotičnog ministarstva koji su prosvjetarima doveli u pitanje i plaće, nakon što su im već ukinuli prijevoz (prošle godine) i božićnice (pretprošle)! 

Unatoč konstantnim HDZ-ovim upozorenjima na alarmantno stanje proračuna, vlada i njeni ministri (kako bivši, tako i sadašnji) obmanjivali su javnost, a sve na teret prosvjetnih djelatnika! Neozbiljno je i neprihvatljivo da nisu bili sposobni ni povući sredstva iz EU fondova koja su nam bila na raspolaganju za znanost i istraživanje!

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/jovanovic-bi-po-zakonu-i-moralu-morao-po...  

Zajedničko priopćenje prenosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

SDP gluh na HDZ-ova upozorenja!

Na vrijeme smo prošle godine upozoravali da je proračun MZOS-a katastrofalno loš i točno naveli koliko sredstava će nedostajati samo na stavci za plaće. Kao što se vidi bili smo nažalost u pravu. Za Operativni program koji je osnova za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova rekli smo da je u području znanosti i istraživanja preopćenit, nedovoljno jasan i da ga takvog neće prihvatiti EK i kao što se vidi bili smo nažalost u pravu. Rekli smo im i da je po njima epohalni dokument Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije u stvari Andersenova bajka i kao što se vidi bili smo nažalost u pravu, poručili su im to isto i iz Brisela. 

Potvrda SDP-ovih laži i obmana

Da smo bili u pravu što se tiče proračuna priznao je sada i aktualni ministar najavivši kako bi, ako rebalansom ne budu namaknuta sredstva, u prosincu prosvjetari mogli ostati bez plaće nakon što su prošle godine već ostali bez prijevoza a pretprošle bez božićnice. Morao je priznati da je Vlada odnosno bivši ministar svjesno lagao Hrvatskom Saboru, svim prosvjetnim radnicima i svim građanima Republike Hrvatske kada je u Saboru branio proračun svojega ministarstva. Posljedica je to nekompetentne Vlade a time i nekompetentnog i neprofesionalnog vođenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od strane Kukuriku koalicije ali je i potvrda koliko je Vladi uistinu stalo do obrazovanja i znanosti. 

Prebacivanje krivnje za vlastitu nesposobnost! 

Osim što i dalje uporno pri kraju svoga mandata za svoje neuspjehe optužuju HDZ, deklamiraju fraze i obećavaju bajke koje ovih dana nastoje prezentirati u obliku Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, u praksi Kukuriku čini sve suprotno. Vjerojatno možemo uskoro očekivati da za pisanje i ne provedbu mjera iz Plana 21 bude optužena Hrvatska Demokratska Zajednica.