Odluka MOL-a o povlačenju tužbe nije me iznenadila. Nastojimo rješavati nagomilane probleme koji zbog cijelog dosjea INA-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske. Do rješenja slučaja INA-e željeli bismo da između ključnih dioničara i vlasnika bude više razumijevanja i dijaloga - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon 7. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu.

https://www.vecernji.hr/vijesti/ekskluzivno-doznajemo-ma-arski-mol-povukao-tuzbu-protiv-hrvatske-1289790

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pitanje-ina-mol-ne-smije-opterecivati-razvoj-boljih-odnosa-hrvatske-i-madarske-u-svim

Povijesna istina o agresiji

Osvrnuo se i na zahtjeve da se zabrani rad Demokratskog saveza Srba jer je zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz te stranke Srđan Milaković Oluju nazvao „etničkim čišćenjem“:

- Važno je da svi skupa vrlo jasno ponovimo istinu o onome što se zbivalo, osobito 1991. godine. A istina jest da je Miloševićeva velikosrpska agresija uzrokovala najgora stradanja i strahote u Vukovaru, koji je postao simbol Domovinskog rata i hrvatske žrtve. Ali, osim na povijesnu istinu, važno je podsjetiti i na jednu od ključnih poruka predsjednika Tuđmana, a to je mirna reintegracija Hrvatskog Podunavlja.

Tuđmanova ostavština

Svi oni koji su počinili zločine moraju odgovarati, ali pritom trebamo stvarati ozračje tolerancije, dijaloga, razumijevanja, međusobnog respekta - nastavio je Plenković:

- I to je ključna poruka i mene kao predsjednika Vlade. Vjerujem da će akteri u stranci koji se sjećaju tog vremena i danas podržati tu poruku. Danas, punih 27 godina poslije, moramo baštiniti Tuđmanovu ostavštinu. Prosvjed u Vukovaru je bio fokusiran na istraživanje i procesuiranje ratnih zločina koji još nisu ni istraženi ni procesuirani. Ali, šire dizanje tenzija između Hrvata i Srba u Vukovaru može imati spiralni efekt koji, kao što nam je poznato iz povijesti, nije lako kontrolirati. I zato to treba zaustaviti odmah.

O mogućoj odgovornosti nakon istrage

Predsjednik Plenković upitan je i je li se čuo sa zamjenikom Milijanom Brkićem:

- Ne, nismo se čuli. Afera nije dobra i treba je raščistiti i rasvijetliti do kraja. No o nečijoj odgovornosti ne može se razgovarati dok se dobije nešto čvrsto, a to čvrsto se odnosi na rezultate rada nadležnih tijela, a ne političkih stranaka.

Odlaske savjetnika iz Ureda predsjednice Republike nije htio komentirati:

- To morate pitati nju, ona ih je birala.