(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i njegove odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravili smo niz aktualnih tema, naše aktivnosti u Hrvatskom saboru, postignuća Vlade RH, međunarodnu i gospodarsku situaciju, rezime prvih godinu dana rada Vlade… Donijeli smo nekoliko internih odluka vezanih za funkcioniranje stranke.

O IZBORU USTAVNIH SUDACA

Nekoliko puta smo javno rekli i ponovili na Klubu zastupnika HDZ-a: za nas je najvažnije da nema povezivanja međusobno nepovezanih tema. To su izbor ustavnih sudaca i osnutak saborskog povjerenstva za Agrokor. HDZ je transparentan. Što se nas tiče, apsolutno smo za to, ali se izbor ustavnih sudaca ne može uvjetovati povjerenstvom. Jer - izbor ustavnih sudaca u zakonskom roku jedna je od važnih zadaća Hrvatskog sabora.

O ZAŠTITI TEMELJNIH INTERESA

U subotu sam najavio da ne namjeravam svaki dan reagirati na nove teze i insinuacije. Vlada ima vrlo jasan put - s dva temeljna interesa. Jedan je zaštita hrvatskog gospodarstva. To podrazumijeva očuvanje radnih mjesta i u koncernu Agrokoru, ali i u brojnim društvima koja su vezana za nj. Drugi je funkcioniranje pravne države. Pola smo godine od svih mogućih aktera doživljavali optužbe da smo „sve to napravili samo zbog jednog čovjeka i jedne obitelji“, da je sve to „neraskidivo povezano“, a sada ti isti govore nešto sasvim drugo. Pretpostavljam da smo onda u pravu mi koji stalno držimo jednu jedinstvenu liniju u zaštiti opće dobrobiti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sad-se-vidi-koliko-su-bile-zlonamjerne-optuzbe-oporbe-da-spasavamo-todorica

O VULINOVOJ TVRDNJI O „GRAĐANSKOM RATU“

Karakter Domovinskog rata i velikosrpska Miloševićeva agresija na Hrvatsku su neupitni. To smo rekli više puta, sa svih razina: Hrvatskog sabora, Vlade RH, predsjednice RH... Za nas tu nema nikakvih dilema. O tome su se prošlih nekoliko dana očitovali brojni dužnosnici HDZ-a i Vlade.  

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/istina-je-samo-jedna-hrvatska-je-pobijedila-u-pravednom-ratu-protiv-brutalne

Nećemo svaki put kada netko nešto kaže skakati i ponavljati ono što je notorno, što je istina i što su činjenice. Prema tome - stav HDZ-a, Vlade RH i svih državnih institucija o toj temi je jasan. Nikakav „građanski rat“, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili - obranili Hrvatsku od agresije.

O SPOMENIKU TERORISTU JNA

I tu smo reagirali. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je prosvjednu notu veleposlanici Srbije u Hrvatskoj. Vrlo jasno smo se očitovali protiv beogradskog spomenika nekomu tko je oduzevši vlastiti život prouzročio stradanje 11 hrvatskih branitelja u Bjelovaru - kada se Hrvatska branila od velikosrpske agresije.