Pelješki je most projektiran na temelju konzultacija upravo s BiH i njegova se gradnja nastavlja - poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Što je BiH tražila - to je i dobila

Na pitanje da prokomentira najavu „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o tome da će ta država Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, Butković je naglasio da takve izjave "apsolutno nisu dobre" te da nisu u onom tonu kakav bismo željeli da jesu - prijateljske i dobrosusjedske:

- Kao što je poznato, Hrvatska je s BiH dogovarala sve karakteristike Pelješkog mosta. Prema prvotnom projektu njegova je visina iznosila 150 metara, ali smo prihvatili prijedlog BiH da visinu podignemo na 200 metara. Na njihov prijedlog također smo povećali širinu plovnog puta. Sve je to dokumentirano, tako da možemo s punim pravom konstatirati da je most projektiran na temelju konzultacija upravo s BiH. Ako treba, otvoreni smo da im ponovno predočimo dokumentaciju.

Komšić - neznalica ili provokator?

Butković je demantirao i Komšićevu podvalu da se - prema graničnoj crti iz sporazuma Tuđman-Izetbegović - Pelješki most gradi na teritoriju BiH:

- Iako sporazum nije ratificiran u Hrvatskom saboru, i prema njemu je granica između BiH i Hrvatske udaljena kojih 500 metara od mjesta na kojem se gradi Pelješki most. Komšić je demonstrirao totalno nepoznavanje materije ili potpuno nesnalaženje. Možda ga je i euforija malo ponijela. Ne znam što će BiH učiniti: može tužiti, ne mora, vidjet ćemo, ali je to u krajnjem slučaju svejedno. Jer se gradnja mosta nastavlja! Sredstva su osigurana iz europskih fondova, ispitni radovi završeni.

Ubrzo odabir za gradnju pristupnih cesta

Najavio je da će sredinom prosinca započeti ozbiljnije bušenje pilota, a Hrvatske ceste će vrlo brzo donijeti odluku o odabiru izvođača za drugu fazu izgradnje Pelješkog mosta, odnosno izgradnju pristupnih cesta.

- Projekt ide svojim planiranim tokom, pri čemu nikada nismo Bosni i Hercegovini sporili pravo neškodljivog prolaska za sve brodove koji idu iz luke Neum prema otvorenom moru i obratno. S obzirom na karakteristike Pelješkog mosta, svi će brodovi moći uploviti u Neum. I tu ne vidim nikakav problem - zaključio je Butković. 

EK: Pelješki most bit će izgrađen bez obzira na Komšićeve prijetnje!

U međuvremenu je reagirala i Europska komisija, potvrdivši da će se projekt Pelješkog mosta realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića. „Projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se. Uostalom, ne vjerujemo da će BiH pokrenuti tužbu“.