(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković jučer se izravno iz Njemačke - tijekom radnog posjeta toj najvećoj europskoj zemlji, gdje se susreo s kancelarkom Angelom Merkel - javio u RTL Danas te je gostovao u Središnjem Dnevniku HRT-a.

Donosimo objedinjeno ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O susretu s Merkel & investicijama

Ovo je drugi posjet Njemačkoj u mom premijerskom mandatu. Prošao je jako dobro. Imamo kvalitetan dijalog i prijateljske odnose. Vodili smo vrlo srdačan i sadržajan razgovor o onom što je najvažnije - unapređenju odnosa između Njemačke i Hrvatske. Njemačka je prijateljska zemlja i jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera. Posjet je počeo susretima s predstavnicima njemačkih gospodarskih komora. S njemačkim partnerima planira se sastanak o novim ulaganjima krajem studenog ove godine u Zagrebu. Svi oni koji do sada djeluju u Hrvatskoj zainteresirani su za nastavak ulaganja. No, i druge njemačke kompanije imaju želju doći na hrvatsko tržište. Vjerujem da će Njemačka nastaviti s takvim pristupom i poticati ulaganja u Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-je-zadovoljna-njemackom-potporom-nasem-pristupanju-schengenu-i-eurozoni

O akcijskom planu

Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje. Njemačka je jedan od glavnih partnera u robnoj razmjeni: 5,2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3,5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina. Imamo 2,5 milijuna njemačkih turista, a 370 000 Hrvata žive u Njemačkoj… Ovaj akcijski plan ima zadatak objediniti aktivnosti svih resora - i naših i njemačkih - na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije. A to znači: unapređenje suradnje u kulturi, energetici i gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono najvažnije - privlačenje novih njemačkih investicija. Razgovarao sam danas s ključnim kompanijama koje su prisutne kod nas, one generiraju 80 000 radnih mjesta u Hrvatskoj i mi želimo da se taj trend nastavi. Kancelarka Merkel je u odličnoj atmosferi sastanka dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije države.

https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatska-je-otvorena-nastavku-njemackih-investicija-osobito-za-ulaganja-u-nove-kapacitete/24324

O posjetu kancelarke Merkel Hrvatskoj

Kancelarka Merkel je bila u Hrvatskoj neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Njoj je poziv otvoren. Njena agenda je nakon lanjskih njemačkih izbora - kao što znate - bila opterećena prije svega formiranjem parlamentarne većine, a sada kada se to etabliralo - sigurno će biti prilike. Ja sam je još jednom pozvao, a na njoj je da odredi datum. Važno je da je naš dijalog kontinuiran, idući susret bit će u Salzburgu 20. rujna.

O ulasku Hrvatske u Schengen

Dotaknuli smo najvažniju temu za europski projekt - dakle, pitanje migracija. Hrvatska ima jasnu ambiciju da naš prvi sljedeći korak u smislu tješnje integracije bude ulazak u schengenski prostor. Ispunili smo brojne kriterije, očekujemo pozitivnu evaluaciju Europske komisije. Kancelarka Merkel pohvalila je rad hrvatske policije na sprječavanju nezakonitih migracija. Dala je i podršku hrvatskom pristupanju Schengenu. Hrvatska će sve kriterije ispuniti tijekom ove i sljedeće godine. Želim da EU donese tu političku odluku prije nego što Hrvatska postane predsjedateljica Vijeća EU 2020. godine. Rumunjska i Bugarska - koje su u EU ušle 2007. - još uvijek nisu članice Schengena. Iza Hrvatske je stao i predsjednik Europske komisije Jean-Paul Juncker, a danas nedvosmisleno i kancelarka Merkel. To nam jača poziciju kada ta tema dođe na dnevni red.

O održivosti Uljanika

Mi smo sredstva za sanaciju osigurali. Upućujem poruku radnicima Uljanika - zahvaljujući tih 716 milijuna kuna omogućeno je funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće te su namireni brojni izdaci koje je grupa imala. U tijesnom smo dijalogu s odgovarajućim službama EK i tražimo rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti, kao što sam jučer i rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi nakon toga moramo strateški sagledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo. U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe, stoga tome čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo održivo i zakonito rješenje, uz puno razumijevanje za to koliko brodogradnja u ekonomskom, socijalnom i identitetskom smislu znači za Istru i Primorsko-goransku županiju.

Gostovanje predsjednika Plenkovića na RTL Danas možete pogledati na poveznici:

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/3247103/plenkovic-iznio-detalje-akcijskog-plana-s-njemackom-otkrio-i-cuje-li-se-s-martinom-dalic/