(VIDEO) Održane su danas sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća - donijeli smo određene odluke. Što se tiče pokretanja postupka unutarstranačkih izbora, odlučeno je - temeljem odluke Nacionalnog vijeća - da će se provesti izbori po načelu „jedan član - jedan glas“. Prvi krug unutarstranačkih izbora bit će 17. srpnja, a ako bude drugog kruga, on će biti tjedan dana nakon! - istaknuo je, između ostalog, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić danas - nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća - u izjavi za brojne okupljene novinare u Središnjici HDZ-a. A zajedno s njim bili su potpredsjednica HDZ-a (i eurozastupnica) Ivana Maletić i član Predsjedništva (i saborski zastupnik) Žarko Tušek.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICAMA

Održane su danas sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća - donijeli smo određene odluke. Što se tiče pokretanja postupka unutarstranačkih izbora, odlučeno je - temeljem odluke Nacionalnog vijeća - da će se provesti izbori po načelu „jedan član - jedan glas“. Prvi krug unutarstranačkih izbora bit će 17. srpnja, a ako bude drugog kruga, on će biti tjedan dana nakon. Dosegnutu razinu demokracije izbora za predsjednika po načelu „jedan član - jedan glas“ ne želimo derogirati, spuštati na nižu razinu. Birat će se samo predsjednik stranke - iznjedrit ćemo najkvalitetnijeg kandidata odnosno kandidatkinju. Koji će predstavljati HDZ u budućnosti i biti mandatar/mandatarka za sastav nove Vlade. HDZ će na parlamentarnim izborima pobijediti - spriječiti povratak SDP-ove, najnesposobnije vlade u hrvatskoj povijesti.

O KANDIDACIJSKOM POSTPUPKU

Na sjednicama nismo razgovarali o kandidatima, već o procedurama - o propisniku odnosno pravilima unutarstranačkih izbora. Od danas kreće kandidacijski postupak - dakle prikupljanje potpisa. Kao što znate, svaki kandidat mora prikupiti 5 000 potpisa, s time da su bile izmjene da jedan član može potpisati svim kandidatima, a ne samo jednome. Svi kandidati koji prikupe potpise - i kad Središnje izborno povjerenstvo donese odluku da su kandidature pravovaljane - tek onda oni formalno-pravno postaju kandidati. Te kreću u kampanju.

O IZBORIMA

Uvjeren sam da će se kandidati odnosno kandidatkinje sučeljavati programom, vizijom i konceptom na koji će način voditi HDZ. Temeljem, dakle, programa i svjetonazorske političke platforme, a kako bi HDZ pobijedio na izborima. Te ponovno preuzeo odgovornost za upravljanje državom. Budući predsjednik ili predsjednica HDZ-a je osoba koja će prvenstveno uživati povjerenje članstva, a onda i šireg spektra građana. Onih, dakle, koji će HDZ sa svojim programom dovesti do one situacije da se provode ključne stvari zbog kojih politika i postoji. Naš budući predsjednik ili predsjednica će biti mandatar/-ka. Sučelit će se s najnegativnijom osobom na političkoj sceni, a to je Zoran Milanović.

O KOALICIJI

Kao što znate, u ovoj smo koaliciji na proteklim izborima bili relativni pobjednici. S našim koalicijskim partnerima kvalitetno surađujemo. Nastavljamo s razgovorima i pregovorima - svima njima pružamo ruku za parlamentarne izbore. A tko će sve biti u koaliciji i s kime ćemo ići, dozvolite da to pregovaramo i komuniciramo s njima. Onda ćemo o svemu obavijestiti javnost.