(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Glavni cilj današnjeg sastanka bio je informiranje članica i članova o ključnim političkim pitanjima kojima smo se bavili zadnjih tjedana, kao i o pripremi naših intenzivnih aktivnosti tijekom svibnja. Vlada RH će u petak održati sjednicu u Splitu. Za nas je posebice važno što ćemo potpisati niz ugovora - vrijednih oko 1,5 milijardi kuna, a donijet ćemo i odluke o novim projektima za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna. Dakle, šaljemo snažnu poruku - važnu za razvoj Grada Splita i cijele županije.

Navečer ćemo u Splitu obilježiti 19. obljetnicu osnutka Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Važna je to poruka angažiranja i uključenosti naših stranačkih kolegica u aktivnosti stranke. U Šibeniku pak u petak održavamo Središnji odbor HDZ-a, na kojem ćemo pripremiti sve ključne aspekte našega Izvještajnog sabora, uključujući i novi Statut HDZ-a. Sutradan ćemo u Šibeniku održati još jedan veliki stranački skup - konferenciju za sve naše župane, gradonačelnike i načelnike. Naglasak će biti na financiranju lokalne i područne samouprave te ruralnom i regionalnom razvoj - a sve kako bismo približili sve ono što Vlada RH radi u partnerstvu sa županijama, gradovima i općinama.

Govorili smo i o najvažnijim pitanjima na dnevnom redu, prije svega o gospodarskim postignućima, Nacionalnom programu reformi i Planu konvergencije, proračunskom suficitu… kao i o svim aktivnostima koje Vladini resori planiraju u sljedećim mjesecima. Današnji je sastanak potvrda kvalitetne suradnje svih sastavnica HDZ-a.

O NOVOM STATUTU HDZ-a

Kada je riječ o Statutu, većina kolegica i kolega pohvalila je rad Radne skupine koju je vodio kolega Karlo Ressler. Izrađen je nacrt koji bitno demokratizira i osuvremenjuje temeljni stranački dokument - kojim ćemo otvoriti put kvalitetnom angažmanu i pozicioniranju HDZ-a kao europske stranke desnog centra.

Reformirat ćemo dijelom i tijela stranke: dosadašnje Nacionalno vijeće i Središnji odbor objedinit će novo tijelo - Nacionalni odbor. Imat ćemo uži i širi sastav Predsjedništva HDZ-a, što će omogućiti još veću učinkovitost i brzinu rada. Predloženo je i da se izravno - dakle, od svih članica i članova HDZ-a - biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika Stranke. Na taj bi način imali još snažniji demokratski legitimitet. Uvodi se unutarstranački referendum, kao i niz drugih instituta kojim ćemo poboljšati funkcioniranje stranke - od transparentnosti financiranja do jačanja svih teritorijalnih organizacija te bolje uključenosti članova u svakodnevne aktivnosti.

O SKANDALOZNOJ DAČIĆEVOJ RETORICI

Razmotrili smo cijelu tematiku odnosa sa Srbijom. Hrvatska je odgovorna država, želimo otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama te odlučno odbacujemo ovu negativnu, skandaloznu retoriku jednog ministra vanjskih poslova, koji je poznat po tome što je neuspješni šlager-pjevač. Na njegove se izjave uopće ne želimo osvrtati, nego želimo voditi europsku politiku, politiku dobrosusjedske suradnje sa svima onima koji uvažavaju civilizacijske standarde. Tu je ta ključna razlika. Nema zasad nikakve potrebe za povlačenjem našeg veleposlanika.

O SLOVENSKOM PUTU U NEUSPJEH

U kontaktu sam s našom predstavnicom, državnom tajnicom U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić, koja je bila u Bruxellesu. Zadovoljni smo s onim što je predstavio hrvatski tim. Prema našem čvrstom stavu - nema nikakvog govora o tome da je Hrvatska kršila europsko pravo. Još jednom pozivam Sloveniju da bilateralnim putem riješimo ovo pitanje - jer će im posezanje za ovim putom biti neuspješno.