Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izrazio je zadovoljstvo rješenjem Ustavnog suda, kojim su odbijeni zahtjevi referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje":

- Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada RH napravila dobar i transparentan posao. Riječ je o pobjedi demokracije!

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ustavni-sud-odlucio-odbacuju-se-zahtjevi-inicijativa-narod-odlucuje-i-istina-o-istanbulskoj/8293784/

Na potezu je sada Sabor

Dodao je da je sada na Hrvatskom saboru odluka postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju tzv. Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, kazavši da očekuje da ih Sabor neće raspisati:

- Volio bih da Sabor što prije donese odluku. Nažalost, Zakon o referendumu je manjkav, Saboru nije definirao rok u kojem mora donijeti odluku. I to je jedan od razloga zašto smo krenuli u izmjene i dopune zakona o referendumu.

Definirati sve rokove

Najavio je da će se u utorak održati sjednica radne skupine za izmjene tog zakona:

- Želimo definirati sve rokove, i za prikupljanje potpisa i za predaju i za provjeru itd. Mora se učiti jasnim i financiranje referendumskih inicijativa. Novi će zakon pridonijeti transparentnijoj i boljoj provedbi referenduma.

Otkloniti pravne dileme

Na upit da će se inicijative obratiti Europskom sudu pravde, kazao je da je dobro da su one uporne, dodavši kako bi bilo također dobro da uzmu dobrog kvalitetnog pravnog savjetnika koji će čitati presude:

- Novi Zakon o referendumu otklonit će sve pravne rupe kako bi naši građani mogli bez dvojbi pokretati inicijative i na taj način izražavati svoje mišljenje. Zakon će u prvom tromjesečju biti spreman, nakon toga ide u Sabor.

Upitan hoće li se novim zakonom definirati o čemu se neće moći odlučivati na referendumu, Kuščević je rekao da će na to pitanje odgovoriti stručnjaci iz radne skupine.