Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade jučer je - uoči svečanog obilježavanje 26. obljetnice osnutka imotskog (gradskog) HDZ-a - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, prvi radni sastanak nove vlade, vlast kao služenje svome narodu, temeljne vrijednosti na kojima je nastala moderna Hrvatska…

Donosimo ključne poruke:

O RADNOM SASTANKU VLADE

Bio je to radni sastanak - pripreme za preuzimanje ministarstva, dogovor o proračunu. Bilo je dosta zanimljivo, trajalo je sat i pol vremena. Bio je to konkretni dogovor za početak djelovanja novog ministarskog sastava. Novoj vlasti cilj je oživjeti poljoprivredu i selo, otvoriti nova radna mjesta.

O SLUŽENJU SVOME NARODU

Ima indicija da smo pokradeni u izbornoj noći za 5-6 mandata. Ispitat ćemo to. Na sve su bili spremni da se ne vratimo na vlast. Za nas je vlast služenje narodu. Nećemo slušati o „slučajnoj državi“, „smrdljivom šatoru“ u kojem su branitelji. Što im miriše? Je li onaj po kojem se zove trg u Zagrebu? I to ćemo rješavati u narednih godinu dana.

O LUSTRACIJI

Lustracija nije lov na pojedine ljude, nego promjena društvene klime i zauzimanje za istinu. Ona je borba za suvremenu hrvatsku državu sa pravilnim i čistim definicijama - lustracija je naša odluka da ne želimo imati posla s vrijednostima prije 90-ih godina prošlog stoljeća. Lustracija je naša odluka da se sve vrijednosti suvremene hrvatske države baziraju na Domovinskom ratu, braniteljima i dr. Franji Tuđmanu. Ne mogu nam danas neki krugovi nuditi ono što smo htjeli odbaciti 90-ih - ne mogu nam nuditi boljševički mentalitet.

O TEMELJNIM VRIJEDOSTIMA

Trebamo shvatiti naše branitelje - njihov senzibilitet i vrijeme u kojem su se oni borili u Domovinskom ratu. Branitelji su jedno vrijeme bili izvrgnuti lovu na vještice, ponižavalo ih se da su lažni. Oni koji su izradili spisak branitelja dobili su nekoliko desetaka lažnih, a bila je cijela hajka. Kao reakcija na to idemo vidjeti tko su bili agresori i mislim da je legitimno postaviti takva pitanja. Ministar Mijo Crnoja je bio branitelj - heroj je Domovinskog rata. Mi ga podržavamo.

O NARODNJAČKOM SVJETONAZORU

Uspostavom nove vlasti bit će eliminirane političke napetosti u Hrvatskoj između državnih čelnika - jer su na glavnim državnim dužnostima čelnici narodnjačkog svjetonazora. Predsjednicu RH i predsjednika Sabora smo mi iznjedrili, a u konačnici - i premijer kojeg smo mi iznjedrili, našeg je svjetonazorskog profila. To je dobro.

O POBJEDAMA NA IZBORIMA

Cijela Hrvatska je ugrožena, ne samo Imotska krajina, a meni je žao što nisu realizirana neka kadrovska rješenja s ljudima koje spominjete i koji su moji prijatelji. Kada se uđe u međustranačke pregovore onda bude nepredvidljivih kombinacija. Ali, nama je bilo najvažnije napraviti kombinaciju da ova neokomunistička i nenarodna vlast izađe iz Banskih dvora. HDZ je uspio maknuti nehrvatstvo s Pantovčaka, iz Sabora i Banskih dvora - a to i jest bio naš cilj. U onim krajevima gdje nemamo ministra, pokazat ćemo dodatnu skrb.