(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade osvrnuo se, po običaju, na aktualna zbivanja.

Trajno zahvalni dr. Tuđmanu

Početkom ovog tjedna obilježena je 19. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a tom je prigodom u Zagrebu otkriven njegov spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-na-otkrivanju-spomenika-tudmanovo-naslijede-temelj-je-moderne-hrvatske

- Time je još jednom odano priznanje Tuđmanovoj vizionarskoj državničkoj politici u prijelomnim trenucima za Hrvatsku. Dr. Tuđman predvodio je hrvatski narod u stvaranju demokratskih institucija, osamostaljenju Republike Hrvatske i Domovinskom ratu te je trasirao naš put prema Europi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/memoriam-dr-franjo-tudman-10-prosinca-1999-10-prosinca-2018

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vijenci-i-svijece-na-19-obljetnicu-smrti-prvoga-hrvatskog-predsjednika  

Partnerstvo Vlade i županija

Osvrnuo se potom na 5. sastanak Vlade sa županima i predstavnicima udruga hrvatskih gradova i općina, koji je održan u Rijeci, posebno zahvalivši ministrima Lovri Kuščeviću, Tomislavu Ćoriću i Zdravku Mariću te ministrici Gabrijeli Žalac na prezentacijama Vladinih politika te smjernica za nova zakonska rješenja i nove okvire razvojnog sporazuma - koji će pridonijeti još boljoj realizaciji projekata i smanjivanju nejednakosti među županijama.

- Taj smo dijalog sada tako usustavili da smo partnerstvo, otvorenost, sinergiju i kvalitetno razumijevanje onog što radi Vlada i onog što je županijama potrebno podigli na sasvim novu razinu.

Naglasio je da je s reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave dodatnih više od 2 milijarde kuna spušteno na područnu i lokalnu razinu, čime su jedinice dobile nove prihode za realizaciju razvojno-socijalnih projekata.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/partnerska-suradnja-vlade-i-zupanija-lokalne-i-podrucne-jedinice-sada-imaju-2

Paket zakona ZA ravnomjerni regionalni razvoj

Cijeli zakonski paket koji je donesen ove godine (Zakon o regionalnom razvoju, novi indeks razvijenosti, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima, Zakon o otocima) zaokružuje naš sveobuhvatni pristup djelovanja prema regionalnoj razini - naglasio je predsjednik Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-tri-godine-ulozit-cemo-u-regionalni-razvoj-13-milijarde-kuna-6-puta-vise-nego-u

Najavio je i novu mjeru, koja će omogućiti lokalnim jedinicama ispod 5 tisuća stanovnika izgradnju 151 vrtića diljem Hrvatske - što je i demografska mjera.

Izrazio je i posebno zadovoljstvo ispunjavanjem Vladinih obveza spram Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Međunarodne pohvale

Govoreći o gospodarskim temama, napomenuo je da se zadnjih desetak dana vrlo intenzivno sastajao s međunarodnim financijskim institucijama. Tako je tijekom summita Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu boravio predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti, s kojim je predsjednik Vlade RH razgovarao o projektima koje ta banka sve više podupire u privatnom sektoru.

Također, Hrvatsku je posjetila i misija Međunarodnog monetarnog fonda, a njihova je zaključna izjava vrlo pozitivna što se tiče naše fiskalne konsolidacije i gospodarskog rasta.

Financiranje europskih projekata

Premijer Plenković krajem prošlog tjedna sastao se i s potpredsjednikom Europske investicijske banke Dariom Scannapiecom, koja Hrvatsku podupire s više od 6,3 milijarde eura vrijednim projektima. Potpisan je i ugovor o novih 300 milijuna eura za sufinanciranje europskih projekata putem EIB-a, što je druga tranša od ukupno 600 milijuna eura.

https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatska-nastavlja-graditi-i-osnazivati-partnerstvo-s-europskom-investicijskom-bankom/24914

Izdvojio je i jučerašnji sastanak s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom, koja, kazao je, Hrvatsku prati i savjetuje u procesu strukturnih reformi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/nastavljamo-jacati-suradnju-sa-svjetskom-bankom-u-investicijama-i-provedbi-reformi/24946

Dodao je da je agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na BB+, s pozitivnim izgledima.

Ozbiljna i odgovorna Vlada

Od ostalih je tema izdvojio sudjelovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na konferenciji u Marakešu o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, kazavši da je golema većina članica UN-a prihvatila taj dokument.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-globalnog-kompakta-i-dalje-cemo-odlucno-sprjecavati-ilegalne-migracije-i

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-kardinalom-parolinom-za-suocavanje-s-globalnim-problemom-migracija-potrebna-je

Ponovio je da Kompakt regulira zakonite migracije, da nije obvezujućeg karaktera i da predstavlja napor cijele međunarodne zajednice u pronalaženju načina kako se baviti, na globalnoj razini, uređenim migracijama, poručivši da se samo tako može pronaći rješenje za krize koje su se dogodile nakon nekontroliranih izbjegličko-migracijskih valova.

- Naš je stav bio konzistentan, jasan, razuman i racionalan. Nismo, kao ni inače, podlegli pritiscima ili panici i histeriji koju su neke političke stranke i neki drugi nastojali plasirati u hrvatski javni prostor. Ponašamo se ozbiljno i odgovorno, kao što to radimo cijelo vrijeme sa svim mogućim temama. I ovdje smo pokazali zrelost koja je nužna hrvatskom društvu s obzirom na zbivanja u Europi i globalno.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zao-nam-je-vidjeti-da-s-pantovcaka-dolazi-nervoza-jos-uopce-ne-znamo-sto-je